A tengelyekhez megfelelő acél kiválasztása - 3 tipp

A tengelyekhez használt anyagot a projekt korai szakaszában kell kiválasztani. Hogyan hozható meg az optimális döntés? Az alábbiakban olvasható néhány egyszerű tipp.

A tengelyek különböző méretű és formájú univerzális szerkezeti elemek. A motorok szerves részeként tartósnak és a károsító tényezőkkel szemben ellenállóaknak kell lenniük. Ezért választják a gyártók többnyire az acélt, noha a piacon széles anyagválaszték áll rendelkezésre. A választás néhány tényezőtől függ. A legfontosabb a szilárdság. A másik kulcsfontosságú tényező a merevség. A szükséges paramétereket a projekt jellege határozza meg. Ezek felismerése alapvető fontosságú a siker szempontjából. 

Sok gyártó az anyag beszerezhetősége és ára alapján hozza meg a döntését. Ez azonban nem olyan kézenfekvő, amilyennek első látásra tűnik. Az olcsóbb alapanyag csökkentheti a gyártás összköltségét, de nem minden esetben. Jobb mechanikai tulajdonságai révén a drágább alapanyagból könnyebb tengelyek tervezhetőek. Ennek eredményeképpen a gyártó kisebb csapágyakat alkalmazhat. Így a kezdeti magasabb költséget ez a lehetőség kompenzálja. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő acélfajtát a tengelyekhez?
 

1. Válasszuk a leginkább megfelelő kategóriát

A piacon megtalálható többféle acéltípus is, ami tengelyekhez használható. A szén szerkezeti acél kategóriáján belül megtalálható a jobb minőségű, illetve a standard szerkezeti acél. Az első a nagyobb mértékben terhelt elemekhez alkalmas. Egy másik típus az ötvözött szerkezeti acél, amely tulajdonságaitól függően a hőszabályozás javításához és karbonizáláshoz használható.

2. Igazítsuk a tengelyekhez használt acél fajtáját az elem méretéhez és alkalmazási módjához

Nem minden acélfajta lesz alkalmas a kisebb elemekhez, vagy a magasabb hőmérsékleten használt elemekhez. Vegyük példának okáért a 34CrNiMo6 szerkezeti acélt. Kis alkatrészek esetében nem jelent jó megoldást - viszont tökéletes a nagyobbakhoz, amelyek nagy szilárdságot és könnyű formázhatóságot kívánnak meg. Tulajdonságainak köszönhetően általánosan alkalmazzák rögzítésekhez, fogaskerekekhez és motorok szerkezeti elemeihez. Ezen kívül a 817M40 és az 1.6582 a leggyakrabban alkalmazott ötvözött acélfajták a hasonló tulajdonságokkal bíró tengelyekhez.

3. Ne akarjunk mindenáron spórolni

A gazdaságossági szempontok minden gyártó számára fontosak. Azonban a legolcsóbb alapanyagok alkalmazása könnyen visszaüthet. Mint már említettük a korábbiakban, a drágább acélfajta választása révén lehetségessé válik a más elemeken történő megtakarítás. Így az eredmény tartósabb tengely lesz ugyanakkora költség mellett. 

Ha sikerült meghatározni a szükséges tulajdonságokat, a választás már nem lesz nehéz