Ezeket vedd fel egy állásinterjúra!

Tagadjuk vagy sem, de az első benyomás igenis egy létező dolog. Az állásinterjún ráadásul egy igazán kiélezett helyzetben találod magad. A rólad alkotott első benyomást nem sok lehetőséged van alakítani. Pontosan emiatt jó, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen ruhát vegyél fel egy állásinterjúra.

 

                                                                                                                   Fotó: ecipo.hu

Dress code az állásinterjún

Egy állásinterjúhoz általában mindig elegáns öltözet dukál, de azért pozíciótól függően van benne némi mozgástér. Már az elején jó tisztában lenned azzal, hogy milyen a céges kultúra, van-e a munkavégzéshez elvárt dress code.

Egy magasan kvalifikált pozícióhoz mindenképpen az elegáns, üzleti öltözék illik. Az ilyen típusú állásinterjúkon van a legkisebb mozgástered, ami az outfited illeti. Nőknél jellemzően a térdig érő szoknya, blúz és blézer az elvárt viselet. Férfiaknál pedig az öltönynadrág, hosszú ujjú ing, zakó hármas a kötelező és általában nyakkendő viselése is ajánlott.
 

                                                                                                              Fotó: ecipo.hu

Egy kreatív pozícióra jelentkezőknek már több mozgástere van az outfitet illetően. Itt a kreativitásodnak már az öltözékedben is jelét adhatod. Persze nem kell túlzásokba esni, de itt-ott belevihetsz picit az egyéniségedből.

A kevésbé kvalifikált pozícióhoz már nincsenek olyan szigorú elvárások a dress code-ot illetően. De azért ezeknél a pozícióknál is érdemes kicsit kitenni magadért és csinosabban felöltözni.

A szabály viszonylag egyszerű, minél magasabb pozícióba jelentkezel, annál inkább elvárt az elegáns öltözet és annál kevésbé van lehetőséged eltérni az elvárt dress code-tól.

A cipőről ne feledkezz meg!

Szokták mondani: a szem a lélek tükre, egy dress code esetén a cipő tölti be ezt a szerepet. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk róla megfeledkezni. A legfontosabb szabály, hogy a cipőd mindig legyen tiszta! A koszos cipő hanyagságról árulkodik. Hiába vagy egyébként a pozícióhoz tökéletesen felöltözve, a koszos cipő teljesen elrontja az összképet.

Egy komoly pozícióhoz egy elegáns öltözet illik és hozzá egy elegáns cipő. Nőknél a nyitott cipő és a szandál nem ideális választás. A dress code-nak inkább a zárt cipő felel meg, a Tamaris elegáns cipői például tökéletes választások egy ilyen alkalomra.

    

                                                                                                                   Fotó: ecipo.hu

Magassarkú vagy lapos talpú a jó választás? A magassarkú cipő alapvetően jó döntés, de azért nem kell túlzásba vinni és átesni a ló túloldalára. Egy közepes sarkú, zárt orrú elegáns cipő tökéletes választás nőknek. Viszont ha nagyon kényelmetlenül érzed magad a magassarkúban és nem is igazán tudsz benne menni, akkor ne erőltesd. Ilyen helyzetben válassz inkább egy elegáns lapos talpú vagy egy kisebb sarkú cipőt.

A férfiaknál is elegáns cipőt javasol a dress code az öltönynadrág mellé. Bármennyire is kényelmes egy sportcipő, erre az alkalomra inkább hagyd otthon. Egy szép fűzős bőrcipő illik leginkább egy állásinterjúhoz.
 

                                                                                                                  Fotó: ecipo.hu


Mit ne vegyél fel?

A végére íme néhány ruhadarab, amit mindenképpen kerülj el egy állásinterjún:

- Nőknél nem szerencsés a térd fölé érő miniszoknya.

- Az extrém magas magassarkú cipő sem ajánlott.

- Az átlátszó felső is kerülendő és minden kihívó ruhadarab is tiltólistás.

- Ne vegyél fel olyan felsőt, ruhát, ahol a váll szabadon van.

- Férfiaknak még nagy melegben sem illik rövidnadrágban rövid ujjú ingben vagy éppen pólóban megjelenni.

- A papucsot felejtsd el, hiszen nem egy strandra mész.

És végül ne feledd: az ápoltság legalább annyira fontos, mint a tökéletes outfit! Nem csak az önéletrajzodnak kell kifogástalannak lennie, hanem a külső megjelenésednek is.