Multivitaminok hálójában

Érezted már úgy, hogy látszólag minden ok nélkül fáradékony vagy, alig van energiád, és a koncentrálás is nehezedre esik? Olyan problémák vannak a hajaddal, a bőröddel, a körmeiddel vagy a fogínyeddel, amiket nem tudsz mire vélni? Ezek a tünetek mind utalhatnak arra, hogy a szervezeted vitaminhiányban szenved, így ideje komolyan venned a tested figyelmeztető jelzéseit.

A táplálkozás sokszor nem elég

Gyerekkorodban talán te is sokszor hallottad azt, hogy egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, hiszen tele vannak vitaminokkal. Nos, ez valóban igaz, ám a testednek sokféle különböző vitaminra van szüksége, ezért meglehetősen körültekintően kellene táplálkoznod akkor, ha a teljes mennyiséget kizárólag ételekből akarod fedezni. 

A boltban kapható zöldségek és gyümölcsök pedig nem olyan jó minőségűek, mint amit magadnak otthon megtermelsz. Azonban manapság kinek van ideje a tengernyi elfoglaltság és munka mellett egy akkora veteményest gondozni, amely egész évben ellát elegendő vitaminnal? 

A többség pontosan ezen okok miatt szenved vitaminhiányban, ami előbb-utóbb testi és lelki tünetek formájában is megmutatkozik. Pedig a megfelelő vitaminbevitel manapság már nem okoz különösebb nehézséget, köszönhetően a multivitamin-készítményeknek.

Bár erre az elnevezésre nincs pontos definíció, de az USA-ban például olyan szereket lehet multivitaminnak nevezni, amelyekben három vagy annál több különböző vitamin vagy ásványi anyag található. Ezek az étrend-kiegészítők kaphatóak tabletta, kapszula, por, pezsgőtabletta vagy folyékony formában is, így ki-ki megtalálhatja azt, amelyet a legszívesebben fogyaszt. 

Ezenkívül léteznek külön vitaminok például nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, illetve különleges igényű emberek, például ízületi problémákkal küzdők vagy aktívan sportolók számára is. A Yobogu webáruházban is számos különböző folyékony vitaminkészítményt találsz, melyek segítenek abban, hogy feltöltsd a vitaminraktáraidat, és újra energikusan és kiegyensúlyozottan birkózz meg a mindennapi feladatokkal. 

Miért fontos a rendszeres vitaminpótlás?

A vitaminok bár nélkülözhetetlenek a szervezeted számára, ám a tested nem képes őket önállóan előállítani, ezért neked kell bevinned külső forrásokból. Ennek egy részét valóban fedezi az egészséges, tudatos táplálkozás, azonban ha azt szeretnéd, hogy biztosan meglegyen a szükséges mennyiség, akkor rendszeresen fogyassz vitaminkészítményeket.

A tested jelezni fogja számodra, ha túlságosan alacsony a vitaminszint a szervezetedben. Ha gyakran érzed magad kedvetlennek, fáradékonynak, a hajad fénytelen, hullik vagy töredezik, a bőröd száraz, fakó, és a körmeid is gyengék, az mind utalhat vitaminhiányos állapotra. 

Ilyenkor mindig érdemes változtatni az étkezési szokásaidon, illetve multivitamint fogyasztanod. Ha azonban mindezek ellenére sem áll be érdemi változás, akkor mindenképp fordulj orvoshoz.