Hogyan takarítsd a lefolyót házilag?

Gyakori probléma, hogy a lefolyó egyszer csak szűkül, végül már nem engedi át a vizet. Főleg a konyhában, ahol a mosogatás miatt gyakran nagy teherrel kell megbirkózni, a dugulás különösen kritikus lehet. Lássuk, mit tehetünk ebben a helyzetben!

Takarítás házilag - természetesen

Léteznek duguláselhárító zselék és kristályok, amelyek képesek lazítani a lerakódásokon, és nagy hatékonysággal tudják tisztítani a lefolyócsövet. Ezekkel csak egy probléma van: a legtöbbjük elég durva vegyszer. Szerencsére ettől finomabb technikával is meg lehet fékezni a szennyeződéseket.

A következő, filléres módszerrel percek alatt megtisztítható a lefolyó: 

  1. Önts egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba!
  2. Tölts egy kevés(!) meleg vizet utána, hogy minél mélyebbre hatoljon a vegyszer!
  3. Melegíts fel kb. egy liter vizet egy lábasban, és adj hozzá 3 dl ecetet!
  4. Öntsd a keveréket a lefolyóba! Ha tudod, a tetejét zárd le légmentesen dugóval vagy egy edény aljával.

A keverék erősen habzani fog. Érdemes a művelet alatt nyitva tartani a konyha ajtaját és ablakát is - elképzelhető, hogy a savas-lúgos anyagok reakcióba lépnek a lefolyóban ragadt mosószermaradványokkal is. 

Utána érdemes meleg vízzel még egyszer átöblíteni a rendszert. 

Mit ne tegyél?

Ha dugulást észlelsz, a legjobb, ha azonnal duguláselhárítást kérsz egy szakembertől. Ilyenkor előre megmondják, mennyibe kerül a munka, nem kell aggódnod, hogy a kiszállási díj vagy más előre nem látható költség megdobja az árat.

Súlyosabb esetben, vagy ha valamilyen komolyabb tervezési hiba áll fenn, a szakember meg tud tanítani arra, hogyan szedd szét magad is a szifont. Ezzel csak akkor próbálkozz, ha már teljesen biztos vagy benne, hogy ismered a működését. 

Forró folyadékot csak akkor önts a lefolyóba, ha az kizárólag fémből készült! A műanyag csövek a hő hatására deformálódhatnak vagy kilyukadhatnak. A maró anyagokkal is jobb vigyázni. Takarítás céljából, alkalmanként alkalmazható, de ha rendszeresen kell valamilyen vegyszerrel dolgoznod, mindenképpen szállítsd speciális lerakóba a hulladékot!

Extra védelem

A takarítás mellett a megelőzés is lényeges. Használj lefolyórácsot, népszerűbb nevén “hajfogót” a mosogatóban, hogy ne juthasson ételmaradék a csövekbe! A mosogató legnagyobb ellensége a tészta és a kenyérmaradék - ezek ugyanis meg tudnak dagadni a víztől, és mélyen is dugulást okozhatnak a rendszerben. 

Szintén komoly dugulást tud okozni a liszt. Ha sütsz, és véletlenül nagyobb mennyiség jutott a lefolyóba, dobj egy marék sót a csőbe, és öblítsd le hideg vízzel. Ez segíthet ledörzsölni a szennyeződéseket!

Megfelelő takarítás és a szakértő segítsége lehetővé teszi, hogy még a problémás lefolyókat is éveken át használhasd minden probléma nélkül. Ha meg tudod előzni a dugulást, sok kártól kímélheted meg magad.