Mikor válaszd a szociális gondozó és ápoló tanfolyamot? Mutatjuk az 5 választ!

A szociális gondozók és ápolók fáradhatatlanul arra törekszenek, hogy másoknak segítsenek. A szociális gondozó és ápoló, a szociális szakember irányításával képes az idős és fogyatékos személyek ellátására intézményben és intézményen kívül, illetve a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására is alkalmas.

A szociális gondozó és ápoló személyes kapcsolatot alakít ki a munkatársaival és velük együttműködik a munkája eredményessége érdekében. Emellett felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap - és a személyre szóló szolgáltatásokat. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is ellátja. 

Mindazok a személyek, akik alapfokú végzettséggel rendelkeznek, a szakmaterület iránt érdeklődnek, illetve megfelelnek az egészségügyi alkalmassági követelményeknek, jelentkezhetnek a szociális gondozó és ápoló tanfolyamra. 

1. Amennyiben a megfelelő készségek birtokában vagy

Szociális gondozónak és ápolónak általában az olyan emberek jelentkeznek, akik szeretnek másoknak segíteni, akik szociálisan érzékenyek és, akik magas fokú empatikus készségekkel rendelkeznek. A szociális szakember együttérző, gondoskodó, illetve nem csak az interperszonális, hanem a kommunikációs készsége is kiemelkedő. 

2. Ha a személyes kompetenciáid megfelelnek az elvárásoknak

A szociális gondozó személyes kompetenciái: elkötelezettség, elhivatottság, felelősségtudat, stressztűrő képesség, pontosság, döntésképesség, kiegyensúlyozottság, érzelmi stabilitás, mozgáskoordináció, kézügyesség és állóképesség. 

3. Ha rendelkezel a megfelelő társas kompetenciákkal

A szociális gondozó és ápolónak szüksége van néhány olyan társas kompetenciára, amelyek alkalmassá teszik a munkakör betöltésére. Melyek ezek a társas kompetenciák? Konfliktusmegoldó készség, segítőkészség, tolerancia, közérthetőség, adekvát kommunikáció, empatikus készség, konszenzuskészség és kapcsolatteremtő készség. 

4. A módszerkompetenciák is elengedhetetlenek

Ha a szociális gondozó és ápoló tanfolyamot választod, akkor a módszerkompetenciák birtokában is kell lenned. Ilyen módszerkompetencia a probléma feltárás - és elemzés, a helyzetfelismerés, a rendszerben való gondolkodás, a gyakorlatias feladatértelmezés és az eredményorientáltság. 

5. Ha szívügyednek érzed az idős és a fogyatékkal élők segítését

A szociális gondozó és ápoló, ápolási és gondozási feladatokat lát el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szeressen és akarjon is ezeken az embereken segíteni. Épp úgy az idős személyeken, mint a fogyatékossággal élő embereken. A képzés alatt, a megfelelő kompetenciák elsajátítása is megtörténik, illetve olyan elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában lesznek a tanfolyamot elvégzett személyek, akik önállóan is képesek ellátni az egészségileg, vagy szociálisan rászorult embereket otthoni vagy intézményi körülmények között. A szociális gondozó és ápoló tanfolyam több városban is indul: Budapest, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém.