Az EU keményebben vizsgálja majd a pénzek lenyúlását

Cseh Katalin kezdeményezésére az Európai Parlament elfogadta a Lex Mészárost, mely egy fontos kezdeményezés annak érdekében, hogy az Európai Bizottság hathatósan vizsgálja az EU-támogatások felhasználást és törvényes joga legyen kizárni a pályázás folyamatából olyan szereplőket, akikkel kapcsolatban bizonyított, vagy alapos a gyanú, hogy korrupciós célokra használják közös erőforrásainkat.

A Momentum Békés megyei elnöke, Sebők Éva megyei képviselőként az elmúlt hónapokban ideje jelentős részét áldozta arra, hogy felderítse ezeket az EU-s támogatásokhoz köthető  pénznyelő csatornákat a környezetében.
 

Röviden: 2012-ben a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány - melynek Simonka György unokahúga, Tóth Renáta az elnöke - 102 millió forintnyi EU-s támogatást nyert el a Likefestoon.com létrehozására. Ennek eredeti célja az volt, hogy a határmenti térségeket segítse és magyar-román kétnyelvű tájékoztatást nyújtson, kiemelve az agrár kérdéseket. Ez az oldal, amellett, hogy valamikor az elmúlt hetekben tulajdonost cserélt (már hivatalosan is Simonka György tulajdonába tartozik), múlt héten teljes profilt is váltott, és Ez az igazság néven kezdett bele a propaganda kommunikációba. A névválasztás azért is érdekes, mert Ezazigazság néven már létezik egy propaganda Facebook oldal, mely az ellenzék mellett Simonka György Fideszen belüli ellenfeleit is szidja. 

A Momentum politikusai nem hagyják szó nélkül a korrupciót, folytatják az EU-s pénzek útjának felderítését és a jövőbeni támogatások védelmére irányuló törekvéseket - írja a HírExtrához eljuttatott közleményében a párt.

Sebők Éva folytatja a nyomozást, a történet további részleteit több részben tervezi leleplezni: közérdekű adatigényléssel fordul mind az Alapítványhoz, mind Simonka Györgyhöz, hogy kiderüljön, a 102 millió forintból létrehozott oldal mennyiért cserélt gazdát, valamint kezdeményezni fogja az “ezazigazsag” nevű, fake newsokat tartalmazó, EU pénzek ellopásából létrejött oldal törlését (miután az oldal tartalmát későbbi bizonyítási eljárás érdekében lementésre került).

A Momentum felhívást hirdet, hogy mindenki, aki más ilyen típusú visszaélést talál, jelentse. A Momentum képviselői folyamatosan tárják fel az előző városvezetések ügyeit, de fontos, hogy ehhez minél több politikus csatlakozzon!