MSZF: előzetes szűrés kell

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) pénteken felszólította a koronavírus-járvány megfékezésére létrehozott Operatív Törzset, válaszoljon arra vonatkozó kezdeményezésére, hogy előzetes szűrésnek vessék alá a munkavállalókat, mielőtt újból munkába állnának a vállalatoknál és a hivatalokban. A tesztet pedig a munkáltató fizesse.

Az MSZF azért szólította fel az Operatív Törzset, mert Orbán Viktor miniszterelnöktől nem kapott választ hozzá eljuttatott május 13-án tett kezdeményezésére, időközben viszont elkezdődött a termelés és a hivatali élet újraindítása.

A civil összefogás meggyőződése szerint a járvány további terjedését nem lehet megakadályozni, egy „második hullámot” nem lehet megelőzni pusztán munkahelyi óvintézkedésekkel, távolságtartással. A munkahelyeken óhatatlanul együtt dolgoznak az emberek, közös helyen, közös légtérben.
 
Sokkal nagyobb biztonságot nyújtana a munkába állóknak, ha megszűrnék őket, és tudnák, hogy nem fenyegetik egymást fertőzéssel.

Mi az Operatív Törzs ellenérve a dolgozók, alkalmazottak egészségét szolgáló civil kezdeményezéssel szemben? – teszi fel a kérdést az MSZF.

A Szociális Fórum nemzetközi jó példával is szolgált kezdeményezésének alátámasztására. Jelezte, hogy a koronavírus-járvány kiinduló pontjának számító Vuhanban 11 millió embert tesztelnek, 3 milliót már meg is szűrtek, a munkába állást pedig előzetes szűrés feltételéhez kötötték.

Forrás: MSZF