Párbeszéd: gyorsítani és egyszerűsíteni kell az álláskeresési járadék ügyintézését!

"Elfogadhatatlan, hogy amíg a magyarok több, mint egyharmadának egyhavi tartaléka sincs, addig a kormány szerint rendben van az, hogy több, mint két hónap is eltelhet az állástalanná válás bejelentése és az első álláskeresési járadék utalása között. A Párbeszéd ezért felszólítja a kormányt, hogy egyszerűsítse az eljárást!" - írja a párt közleményében.

A közlemény szövege:

Az álláskeresési járadék ügyintézése hosszú, nehézkes és bonyolult. Az álláskeresőnek nem elegendő a kérelmét elküldenie a kormányhivatal foglalkoztatási osztályára. El kell küldenie például a munkáltatói igazolást is a társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről, miközben ezek az adatok rendelkezésre állnak a kormányhivatal egészségbiztosítási osztályán! A kormányhivatalban pontosan tudják, hogy a kérelmező mikor, milyen összeggel volt bejelentve a tb-ellátásba, így azt is tudják, hogy jogosult-e járadékra, meddig és milyen összegre. Mégis olyan papírokat kérnek az állását elvesztőtől, amelyeket nehezen szerez be!

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy egyszerűsítse az eljárást. Legyen elegendő az álláskeresőnek a kérelmet benyújtania, a hivatal pedig használja a már amúgy is helyben rendelkezésre álló adatokat! Az ügyintézési időt maximálják 8 napban, és ennek érdekében a kormányhivatalok vegyenek fel ügyintézőket, ezzel is új állásokat teremtve!

A kormány éljen a veszélyhelyzet miatt kapott rendkívüli hatalmával, és azonnali hatállyal intézkedjen, hogy minden állástalanná vált haladéktalanul megkapja jogos járandóságát!