Alkotmányellenes a gödi elcsatolás?

A mai napon Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Balogh Csaba, Göd Momentumos polgármestere bejelentették, hogy alkotmánybírósági panaszt tesznek az önkormányzat nevében a várostól elcsatolt területek miatt.

A kormány néhány héttel ezelőtt, a gazdaság védelmére hivatkozva a gödi Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az októberben ellenzéki polgármestert választott várostól a területének 20%-át áthelyezik a fideszes megyei közgyűlés kezébe, illetve a gyár által fizetett iparűzési adó is a helyi önkormányzat helyett a megyei fideszesek kezébe kerül. 

Ezzel a város költségvetésének körülbelül egy harmadát vették el, ezzel nehezítve a város működését és a járványhelyzet elleni fellépését. Fekete-Győr András szerint ez nem más, mint politikai bosszú azért, mert a város utat mutatott az előző korrupt fideszes vezetésnek, és egy új, átláthatóan, az emberekkel együttműködő vezetést választottak.

Balogh Csaba bejelentette, hogy alkotmánybírósági panaszt tesz, mert a rendelet, mellyel elcsatolták a város ötödét, több esetben sérti az Alaptörvényt. A panasz az alábbi pontokra világít rá:

- az arányosság elve abszolút nem érvényesül: a város 20%-ának elcsatolása súlyosan aránytalan korlátozasa az önkormányzati tulajdonnak, valamint a költségvetés jelentős részének elvesztése is egy jelentős jogkorlátozás, mely hátráltatja a veszélyhelyzet kezelését

- a kormány nem hagyott elég időt az érintetteknek az új helyzetre való felkészülésre: nem egyeztettek erről sem a Gödi Önkormányzattal, sem a Pest Megyei Önkormányzattal, sem a Samsung képviselőivel. A rendelet mellé pedig mindössze ellentmondásos iránymutatásokat kaptak a felek. Ezért jelenleg Göd és a megye között arról zajlanak a tárgyalások, hogy a megye hogyan tudja azokat a kötelezettségeket és feladatokat átvenni, melyekre nincs sem apparátusa, sem kapacitása.

- a rendelet egyértelműen diszkriminatív: sehol máshol, ahol valódi problémák merültek volna fel gyárak működése, beruházásaik kivitelezése kapcsán, nem avatkozott közbe a kormány (Debrecen, Kecskemét, Győr), csak itt. 

- a rendelet sérti az önkormányzat tulajdonjogát: többszáz millió Ft értékű ingatlan szállt át a Pest Megyei Önkormányzatra, amire még az államosítás szabályai sem érvényesülnek.