A kormány forrást von el az önkormányzatoktól

Az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjainak közös közleménye az önkormányzatok védelmében.

A közlemény teljes szövege:

A kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól. Elvette a gépjárműadó törvény szerint járó részét, elvette a parkolási díjakat, és van olyan település, ahol a cégek által fizetett helyi adókat is elvette.

Ezekkel a döntéseivel a kormány veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, így a közterek és parkok karbantartását, a bölcsődék vagy éppen az idősotthonok üzemeltetését olyankor, amikor az önkormányzatok feladatai egyébként is nagyban bővültek. A karanténba került betegek ellátását a helyi önkormányzatok feladatává tette a kormány, de sok helyen a kormány mulasztása miatt olyan feladatokat is nekik kell elvégezniük, amelyeket egyébként a kormánynak kellene, hiszen a kormány nem hajlandó szájmaszkot, kézfertőtlenítőt osztani a lakosság számára, vagy szűréseket szervezni az idősotthonokban.

A kormány pénzelvonása tehát akadályozza a koronavírus elleni hatékony védekezést, akadályozza a magyar emberek önkormányzati védelmét úgy, hogy a kormány sok esetben nem gondoskodik az emberek védelméről, pedig kötelessége volna.

Éppen ezért azt kérjük az Alkotmánybíróságtól, hogy vessen véget az önkormányzatok kormány általi kisemmizésének, elsősorban azáltal, hogy a gépjárműadó megvonását Alaptörvény-ellenesnek minősíti és megsemmisíti, másodsorban azzal, hogy olyan precedenst teremt, ami világosan üzen a kormánynak: veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent.

Forrás: MTI