Leminősítették Magyarországot

A korábbi stabilra módosította vissza a több mint két hónapja megadott, felminősítés lehetőségére utaló pozitívról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek osztályzati kilátását a Standard & Poor's, mindenekelőtt az új koronavírus okozta járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő egyben bejelentette, hogy megerősíti a befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű magyar szuverén besorolást.
    
Az S&P február 14-én javította pozitívra a magyar államadós-osztályzat kilátását, és akkor még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.
    
A kilátás stabilra módosításának indoklásában ugyanakkor a cég közölte, hogy a Covid-19-járvány kedvezőtlen hatásai miatt az idén 4 százalékos GDP-csökkenést vár a magyar gazdaságban.
    
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy várakozása szerint az erőteljes magyar makrogazdasági alapmutatók és az ösztönző lépések miatt a magyar gazdaság elviseli a sokkot, és jövőre ismét növekedésnek indul.

Forrás: MTI