Tisztességes fizetés és a munkavállalók védelme az Egyesült Királyságban

A brit mezőgazdaság jelenleg több szempontból is páratlan kihívásokkal néz szembe. Ilyen kihívások az emberek határokon való átlépése, vagy a Brexit okozta bizonytalanságok és mindannyiunkra gyakorolt hatása. Ezekkel a kihívásokkal kell szembenézni az Egyesült Királyság területén a közel 90,000 állás betöltése közben. 

Fontosabb, mint valaha, hogy az Egyesült Királyság megfelelő biztonságot nyújtson az Európai Unió munkavállalói számára, amellyel biztosítja a munkavállalók védelmét a potenciális kizsákmányolások ellen. 

A Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA) szabványok egyértelműek a munkaerő védelme szempontjából és fontos, hogy a munkaadók gondosan járjanak el a munkaerőt biztosítókkal szemben.   

A külföldi országokba toborzott munkaerő kizsákmányolási kockázata jelenleg megnövekedett, ezért fokozott védelmi intézkedéseket kell figyelembe venni. Az angolul nem beszélő és nem értő munkavállalók olyan kockázatnak vannak kitéve, hogy az ígért bér helyett más összeget kapnak kézhez az Egyesült Királyságba érkezésük után.   

Az átlátható ellátási lánc védelme kiemelkedő fontosságú. A munkavállalóknak lehetőséget kell nyújtani abban, hogy a munkaadóhoz kérdéseket intézhessenek és ezekre kielégítő és egyértelmű válaszokat kapjanak.  A munkaerő megtartásában fontos tényező a bérezés, amely során a munkaadó a minimálbérről szóló törvényeknek (Minimum Wage Act) megfelelően jár el, valamint biztonságos munkabér kifizetést biztosít a törvényes levonások magyarázatával és  ismertetésével.  

Visszatérhetnek dolgozni

Ezekkel az intézkedésekkel a munkaadó biztonságot és bizalmat nyújt a munkavállalói számára, így a munkavállalók bizonytalanságok nélkül visszatérhetnek az Egyesült Királyságba dolgozni. A munkabért terhelő levonások magyarázata és teljes körű ismertetése elengedhetetlen az átláthatóság szempontjából, valamint a munkaerő megtartásában. 

A munkaszerződés és munkabérjegyzék, valamint annak biztosításával, hogy a munkavállaló a saját nyelvén tehet fel és kaphat választ kérdéseire , a munkavállalók megértik, hogy védett környezetben vannak és biztonságban tudhatják magukat az Egyesül Királyságban.  

A munkaadóknak elérhető lehetőségeik vannak és fontos ezek között úgy mérlegelni és dönteni, hogy az mind üzleti szempontból és főként mind munkavállalói szempontból kedvező és megfelelő legyen. Ezekben az időkben a munkaadóknak a vállalkozás produktivitására kell összpontosítaniuk és az ebből fakadó nyomás enyhítése érdekében a foglalkoztatási és fizetési tevékenységeiket kiszervezik harmadik feleknek.   

Ezek a lehetőségek a könnyen elérhető, kiszervezett könyvelési szolgáltatásoktól vagy fizetési kártyáktól egészen a továbbfejlesztett szolgáltatásokig terjednek, amelyek GLAA engedéllyel rendelkeznek és teljes szolgáltatásokat képesek nyújtani, ideértve a toborzást, foglalkoztatást, a bérszámfejtést, a számla- és kártya szolgáltatásokat, amelyek támogatják a bankszámlával nem rendelkező munkaerőt. 

A Covid-19 egy folyamatos kockázati tényező, amelyet a munkaadónak figyelembe kell venni a munkavállalók foglalkoztatásakor, mivel a betegszabadságért a munkáltató, foglalkoztató lesz a felelős. Ez azt jelenti, hogy a munkaadók megfontolhatják az ügynökségi munkavállalók alkalmazását, visszaléphetnek ezen felelősség alól és úgy használhatják fel az ügynökségi munkaerőt, hogy azok harmadik fél által vannak törvényesen alkalmazva.  

A munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolat fejlesztése elengedhetetlen, hogy a munkavállalókat az Egyesült Királyságba való visszatérésére ösztönözzék, a kiegészítő ellátások és a többnyelvű szolgáltatások a foglalkoztatásban, a bérek kifizetése, a szabadnapok szervezése és a munkavállalók általános védelme érdekében tett lépések megkönnyítik a szükséges munkaerő visszatérését az Egyesült Királyságba.

Forrás: Wagecorp