"Teljhatalmát a munkavállalók ellen használja a kormány?"

Huszonnégy hónapos munkaidő keretet biztosítanak a Magyarországon tevékenykedő multinacionális cégeknek, és a magyar nagyvállalatoknak, hogy pótolhassák nyereségüket a koronavírus-járvány okozta termeléskiesés miatt. A teljhatalmú kormány erről szóló rendelete a Magyar Közlöny április 10-i számában jelent meg – jelentette a Magyar Szociális Fórum kedden.

Orbán Viktor rendeletének birtokában az érintett cégek mostantól az elé a választás elé állíthatják dolgozóikat, hogy vagy elfogadják a 24 hónaposa munkaidő keretet, azaz a „rabszolgatörvényt” messze felülmúló igavonást, vagy felmondanak nekik.

A rendkívüli jogkörrel felruházott kormány egyre-másra bocsátja ki a bérből és fizetésből élők fokozott kizsákmányolását lehetővé tévő rendeleteket, a termelés újraindításához pedig milliárdokkal támogatja a tőkeerős cégeket – jelzi az MSZF szakszervezeti forrásokra hivatkozva.

      A Magyar Szociális Fórum idézte a Vasas Szakszervezet kimutatását arról, hogy milyen következményekkel járhat a munkavállalóra nézve a kormány rendelete:

-Havi (!) 1 pihenőnap kiadását.

- Heti 60 órás munkavégzést.

- Mindezt túlórapótlékok nélkül, hiszen a ledolgoztatott órák helyett a munkáltató kiadhat pihenőnapokat, mint most, amikor állnak az üzemek.

- A dolgozót az intézkedés röghöz köti, hiszen, aki most nem végez munkát, annak negatív órái, tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, amikor munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba szeretne vonulni.

       Az MSZF megjegyezte: a kormány néhány nap leforgása alatt bizonyította, kinek az érdekében használja fel rendkívüli hatalmát a járvány leple alatt

Forrás: MSZF