A Momentum javaslatai az érettségikről

Az érettségi átalakítását célzó ma bejelentett intézkedések, bár jó lépések, messze nem elegendőek ahhoz, hogy az érettségik a lehető legbiztonságosabban, a diákoknak a lehető legkisebb hátrányt okozva legyenek megtartva.

A kormány koncepciója kidolgozatlan, és számos felmerülő problémára nem nyújt megoldást. A Momentum 5+1 további intézkedést javasol a kormánynak: 

El kell halasztani a szakmai vizsgákat. A számos diákot érintő szakmai vizsgákról nem esett szó. Ezen vizsgák elhalasztására van szükség, az év végi jegyek és a korábbi évek teljesítménye alapján kiadott ideiglenes bizonyítvánnyal. 

Minden diák érettségizzen olyan helyszínen, ahová el tud jutni tömegközlekedés nélkül! Ne tegyük ki felesleges veszélynek a diákokat, saját iskolájuk helyett a legközelebbi vizsgahelyszínre kerüljön mindenki beosztásra. A kormány az önkormányzatok bevonásával biztosítsa, hogy minden diák gyalogosan eljuthasson az érettségi helyszínére, olyan településeken is megszervezve az érettségit, ahol nincs középiskola. Ott ahol ez nem lehetséges, szervezze meg azoknak az utaztatását, akik nem tudnak az otthonukból gyalogosan eljutni az érettségi helyszínére. 

Rendkívüli vizsgaidőszak előrehozott és szintemelő érettségikre, a szakmai vizsgák pótlására a járvány lezárulta után másfél hónappal. 

Mind a diákoknak, mind a felügyelőknek biztosítsunk védőfelszerelést, legalább FFP2-es maszkokat szerezzen be ehhez a kormány.

Haladék az emelt szintű érettségire. Tegyék lehetővé április folyamán az érettségi szintváltást. Azok a diákok, akik nem vállalják most az emelt szintű érettségit, de középszinten szerzett pontjaik alapján felvételt nyernének egy felsőoktatási intézménybe (ahol csak az idei megváltozott jogszabályok miatt lett kötelező az emelt szintű érettségi a felvételihez), kapjanak haladékot, pótolhassák az emelt szintű érettségit a járvány vége után, ha vállalják, hogy középszintű pontjaik alapján vesznek részt a felvételi eljárásban. Szervezzen az állam ingyenes emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamokat a kiesett oktatás pótlására azoknak, akik a digitális munkarendben nem tudtak felkészülni.

+1: Fontolja meg a kormány a szabadtéri vizsgahelyszíneket, vagy a stadionok, sportcsarnokok ideiglenes átalakítását. Az amúgy is kihasználatlanul álló stadionok így most először hasznos funkciót töltenének be.