Momentum: állítsák le a belgrádi vasútépítést!

A Momentum Mozgalom Buzinkay György elnökségi tag által jegyzett közleményében követeki, hogy a kormány állítsa le a Budapest - Belgrás vasítvonal építését.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kedd éjjel benyújtott salátatörvény-tervezetében az egyik törvényjavaslat a “A Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról” szól. A javaslat lényege, hogy az előzetesen mintegy 590 milliárd forintra becsült beruházás kiemelten közérdekű beruházás minősítést kapjon, így a kapcsolódó szerződések részletei 10 évig titkosítva lennének.

A Momentum szerint ez a beruházás önmagában felesleges, és különösen a vírusjárvány sújtotta egészségügyi és gazdasági válságban egyáltalán nem időszerű, sőt, kifejezetten káros Magyarországra nézve.

Ezért a pért követeli, hogy a kormány állítsa le a vasútvonal építésével kapcsolatos összes beruházást, az erre szánt 590 milliárd forintot pedig fordítsa a magyar egészségügyre és a magyarok munkahelyének megőrzésére! 

Összehasonlításul: Gulyás Gergely tegnapi bejelentése alapján körülbelül 34 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól, mely ennek a beruházásnak a töredéke, viszont több önkormányzat működését, ezzel az idősek és karanténban élők napi ellátását is veszélyezti.

Különösen felháborító, hogy ezzel a beruházással nem csak Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanjának zsebét tömi a kormány - mivel a magyarországi szakasz kivitelezésével meglepő módon egy a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó cég lett megbízva -, hanem Kína zsebét is -írják.

Afelé a kínai állam felé adósítja el Orbán Viktor Magyarországot, amely a jelenlegi vírusválság egyik fő indikátora a titkolt információk és késői cselekvések okán, és amely ország a járványból fakadó gazdasági válságot kihasználva kínálja silány minőségű áruit többszörös áron a szorult helyzetben lévő európai nemzetekre