"A polgármesterek döntési jogának megvonása újabb lépés a diktatúra felé"

A kormány a ma beterjesztett salátatörvénnyel a demokratikusan megválasztott polgármesterek döntési jogát készül megvonni. Amennyiben az országgyűlés elfogadja Semjén Zsolt törvényjavaslatát, a fideszes kormányhivatal-vezető Sára Botond és csapata veszi át a hatalmat a kerületekben - írja közleményében a Momentum.

A fővárosi Momentum-frakció polgármesterei Józsefvárosban, Terézvárosban és Újpesten az elmúlt hetekben folyamatosan hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a járvány közvetlen vagy közvetett hatásainak enyhítésére szolgálnak: 
 

- megszervezték az idősek, betegek ellátását;

- nagy értékben rendeltek be élelmiszer- és tisztálkodószer csomagokat a rászorultaknak;

- rendelkeztek az önkormányzati üzlethelyiségek bérletidíj-kedvezményeiről;

- koronavírus-alapot hoztak létre;

- mosható maszkokat szereztek be a helyi lakóknak;

- módosították a szociális rendeleteket, hogy hatékonyabban segíthessék a legelesettebbeket;

- gondoskodtak a háziorvosi rendszer átszervezéséről, a betegellátásról.
 

A fideszes kinevezett Sára Botond és csapata csupán megakadályozni vagy lassítani tudja ezen döntések meghozatalát és a járványhelyzet kezelését - közölte a Momentum a HírExtrával.

"Ha a kormány elveszi a demokratikusan megválasztott vezetők döntési jogát, ha rákényszeríti őket, hogy fideszes tisztviselőknél kilincseljenek, akkor egy újabb lépést teszünk a rossz irányba a demokrácia-diktatúra tengelyen."

Számos település pont azért választott októberben ellenzéki polgármestert, mert elegük volt a fideszes bábokból. Abból, hogy valójában Orbán Viktor a polgármesterük. A legújabb törvény ezt az állapotot állítaná vissza, felülírva a fideszes polgármestereket leváltó választók egyértelmű akaratát. 

"Felelős polgármesterként és képviselőként közösen tiltakozunk a törvény elfogadása ellen, és erre kérjük pártszínektől függetlenül a többi polgármestert is. Amennyiben a kormánypárti képviselők erőből keresztülviszik a törvénymódosítást az országgyűlésen, úgy előre jelezzük: nekünk a helyi lakosok egészsége és megélhetése az első, nem pedig a hatalmi játszmák" - mondja Soproni Tamás a 6. kerület polgármestere.