300 fertőzőtt Magyarországon

Újabb 39 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 300-ra nőtt Magyarországon a regisztrált fertőzöttek száma, írja a Koronavirus.gov.hu.

A pénteki adatok alapján hat fővel nőtt a gyógyultak száma, ők így 34-en vannak. Eddig összesen 9275 mintavétel készült – a csütörtökön készített 1270-nel együtt –, fertőzésgyanúval 84 ember van karanténban, 16 fővel kevesebb, mint csütörtökön.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hét elején azt mondta, hogy már nincsen olyan megye, ahol ne találtak volna fertőzött személyt, és számos olyan fertőzött van, akinek nincsenek tünetei. Hogy hányan fertőződhetnek még meg, arra még becsült számot se tettek közzé. „A tömeges járványnál sokakat érint a megbetegedés, de azt előrejelezni, hogy a lakosság hány százaléka fertőződhet meg, noha mi magunk is, szakemberek is modellezik ezt, csak találgatás” – mondta erről Müller.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy attól is mintát vesznek, aki ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kerül kórházba, bár megjegyezte: „Az influenzajárvány végét éljük, melynek szövődménye lehet a tüdőgyulladás.”

A járvány kiterjedését jelzi: az igazolt fertőzöttek száma csak a vírus magyarországi megjelenésének 19. napján lépte át a 100-at, de öt nappal később, szerdára már 200 fölé nőtt az igazolt fertőzésszám.

Forrás: index.hu