Polikarbonát végzáró kupak: fogadjunk, hogy kimaradt!

A polikarbonát lemezek ma már széles körben használatosak a lakberendezésben és az építőiparban is. Egyre többen fedezik fel a jól variálható és könnyen szerelhető lapokban rejlő lehetőségeket. Napjainkban Magyarországon is kapható a polikarbonát elemek széles választéka, így nem kell “sufnituning” megoldásokhoz és házilag barkácsolt kiegészítőkhöz folyamodni. Van viszont egy kis apróság, amiről mindenki megfeledkezik. Fogadjunk, hogy az élzárók, H-profilok, leszorítók mellett a végzáró kupak már nem került fel a bevásárló listára!

Miért van szükség polikarbonát végzáró kupakra?

A polikarbonát lemezek jól ellenállnak az ütésnek és az UV-sugárzásnak. Megfelelő alátámasztás mellett nem jelent gondot, ha mondjuk a macska úgy dönt, végigsétál a terasz előtetőjén. Ha megfelelően dolgozunk, és rugalmas kitöltést és támasztást alkalmazunk, akkor a hőtágulás sem jelenthet gondot: maradnak dilatációs rések, így a szerkezetben nem keletkezik feszültség. 

A polikarbonát lemezek legnagyobb ellensége a pára. Ha a szerkezetbe víz jut, az könnyen algásodást, penészesedést okozhat. A zöldes-szürkés foltokat szinte lehetetlen megfelelően eltávolítani. Éppen ezért nem csak a polikarbonát lemezek élzárása, hanem a profilok és csavarok vízhatlan lezárása is kulcsfontosságú az elkészült munka tartósságának szempontjából. 

Mire lesz szükségünk?

A polikarbonát lemez szerelési tartozékok listájáról nem hiányozhat a leszorító profilok és takaró profilok kupakja. Ezekkel általában az alumíniumból vagy műanyagból készült szerkezeti elemek végeit tudjuk vízmentesen lezárni. A középső részeken, ahol nem használunk leszorító profilt a szereléshez, a csavarok köré kell vízhatlan lezáró kupakot tenni. Ez utóbbihoz alátét is tartozik. 

Sajnos a legtöbben ezeket az apróságokat elfelejtik megvásárolni, pedig sokszor ezeknek a párszáz forintos eszközöknek a beszerzésén múlik egy-egy szerkezet élettartama. Ha polikarbonát lemezből építkezünk, mindenképpen írjunk listát a szerelés előtt, és ellenőrizzük, hogy mindent megvásároltunk-e! A Polikarbonátfutár.hu webáruházból akár online, házhozszállítással is megrendelhetjük a szükséges dolgokat. Az internetes rendelésnél bőven van idő végiggondolni, mire lehet szükségünk a lemezeken és csavarokon kívül. 

Milyen polikarbonát lemezt válasszunk?

A légkamrás polikarbonát lemezek szinte minden olyan célra alkalmasak, amelyre egy üveg, plexi vagy világító tégla felületet használnánk. A legfontosabb, hogy kültérre olyan lemezt válasszunk, amelyiknek legalább az egyik oldala UV-álló bevonattal készült. 

Ma már léteznek opálos, víztiszta és színezett lemezek is, ahogyan a profilok gyártásánál is többféle színt alkalmaznak. Lezáró kupakból is választhatunk világosabbat és sötétebbet, a szerkezet színéhez illeszkedve. 

A megfelelően szerelt és vízmentesített polikarbonát lemez szerkezet sokáig értékes és szép marad - különösen akkor, ha az apró tartozékokra is fordítunk egy kis extra figyelmet.