Meglepő okok állnak a használt elektronika térhódítása mögött

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a használt elektronikai termékek, mivel ezek sokkal jobb áron érhetők el az újonnan megvett példányoknál. Ha megbízható kereskedőt választunk, akkor nem kell félnünk az átveréstől, és a kiválasztott laptop vagy műszaki cikk még sokáig kiválóan működhet.

Ebben a bejegyzésben olyan okokat veszünk sorra, amely miatt érdemes beruházni egy használt laptopba vagy notebookba.

Garancia

A legális kereskedőtől történő vásárlás legnagyobb előnye a garancia, melyet ritkán kapunk meg a magánszemélyek laptopjaira licitálva. A törvény is kötelezi a vállalkozásokat arra, hogy megadott ideig felelősséget vállaljanak az eladott termékeikre, a jó nevű műszaki áruházak pedig ezt gyakran túl is teljesítik.

Operációs rendszerek és szoftver

Bár az operációs rendszerek már egyre könnyebben telepíthetők, nem mindenki szeretné ezzel indítani a laptop használatát. Emellett manapság a vírusvédelemről is azonnal gondoskodni kell az első bekapcsolás során, nem beszélve az irodai szoftverekről, vagy a különféle hasznos programokról.

Egy használt laptopot általában már a leggyakrabban használt szoftverekkel árulnak, így bekapcsolás után azonnal el is lehet kezdeni a munkát vagy a szórakozást. Az ezzel foglalkozó cégek pontosan tudják, milyen programokra van szüksége vásárlóknak, így célzottan feltelepítik ezeket a notebookunkra.

Készséges szerviz

Sok számítógépes szerviz egyáltalán nem foglalkozik apró-cseprő feladatokkal, mert az erőforrásaikat a jobban fizető munkákra tartják fenn. Ha mégis vállalnak ilyeneket, azt olyan órabérrel teszik, ami erősen túlzás a laptop árának függvényében.

Ha használt laptopot veszünk, mindig számíthatunk rá, hogy az eladó szervize szívesen segít a kisebb tennivalóknál is. Amennyiben nem garanciális problémát találnak és fizetni kell, akkor az árazást a termék árához igazítják, hogy legközelebb is az ő vevőjük maradjunk.

Megfelelő tartozékok

A használt laptopok egyáltalán nem egy sémára készültek, így a legváltozatosabb felszereléssel kerülnek piacra. Van, amelyikben nincs külön videokártya, másoknál pedig nem a napjainkban megszokott portokra lehet csatlakoztatni a kiegészítőket.

Egy megbízható használt laptop kereskedő mindig szól, ha egy termék nem felel meg az igényeinknek, és másikat ajánl helyette, vagy bővíti az aktuális darabot. Ennek megfelelően kerülhet dedikált videokártya a notebookba, illetve nem USB-re csatlakozó külső billentyűzet a tartozékok közé.

A korrekt eladó akkor is szól, ha olyan kiegészítőt vagy tartozékot választanánk, mely túlzás az adott laptop mellé, esetleg nem éri meg a pénzét. Ilyenkor elmondja, miért javasol másik dolgot, ezeket a tanácsokat megfogadva pedig biztosan jobban járunk.

Erősebb és gyorsabb gépek

Bár egy használt laptop processzorát nem érdemes cserélni, azért számos olyan alkatrésze van, mellyel nagyot lehet dobni a felhasználói élményen. Ezek ráadásul gyakran nem is kerülnek sokba, így érdemes beruházni rájuk.

Egy tapasztalt laptop kereskedő tudja, hogy érdemes SSD tárhelyre váltani a hagyományos winchester helyett, extra memória modullal gyorsítani a munkavégzést, vagy egy újabb operációs rendszerre cserélni a régit. Ezek mindegyikével jobb teljesítményre képes a notebook, és mindössze egy kicsit kerül többe az eredeti áránál.

Megfelelő teljesítmény

A legtöbbünknek nem szükséges egy bivalyerős gépet vennie, hiszen a megnövelt számítási teljesítmény főleg a gamereknek vagy a grafikai programokat futtató tervezőknek, dizájnereknek szükséges. Az internetezéshez, filmek nézéséhez vagy levelezéshez teljesen jó egy átlagos laptop is.

A hétköznapokban használt szoftverek pedig nem is igénylik a legújabb technológiákat, így nem kell félévente újabbra cserélni az eszközünket. Pont a mindennapi felhasználás az, ahol nagyon jól szerepelnek a használt notebookok, hiszen töredékárért kaphatunk kiválóan működő gépeket. Így pont azt vehetjük meg, amit szeretnénk, a megspórolt pénzt pedig felhasználhatjuk másra.

Alkatrészek

A fenti előnyök az alkatrészek esetén még hatványozottabban jelentkezhetnek, egy-egy vadiúj laptop alkatrész ára ugyanis megközelítheti vagy meg is haladhatja a használt gép árát. Ráadásul az is előfordulhat, hogy egy részegység nem kapható, ilyenkor csak az notebook cseréje tud segíteni a problémán.

A használt alkatrészeket olyan gépekből szerelik ki, amelyeknek valamelyik főalkatrésze mondta fel a szolgálatot. Ilyenkor a többi elem még teljesen jól működik, és kiválóan beépíthetők maradnak más laptopokba. Legyen szó laptop kijelzőről, billentyűzetről vagy akár a notebook házáról, mindig érdemes körülnézni a használt termékek piacán is!

A használt elektronikai cikkek, köztük a laptopok térhódítása egyáltalán nem meglepő. Az emberek felismerték, hogy sokkal kevesebb pénzért is megkaphatják azt a minőséget és megbízhatóságot, amit az új notebookok jelentenek, a szakértő kereskedők pedig segítenek megtalálni az ideális alternatívákat. A másodkézből származó laptopok diadalmenete így nem áll meg, és még jó ideig komoly segítséget nyújtanak, ha okosabban szeretnénk elkölteni a rendelkezésünkre álló összegeket.