Az EU milliárdokat fordít a koronavírus elleni harcra

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

A sajtótájékoztatón az uniós bizottság elnöke azt közölte, hogy a javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul.
    
Kijelentette, az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.
    
A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére  előirányzott beruházási alap mellett megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.
   
 Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy az ülés során a tagállami vezetők négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg. Ezek között van a vírus terjedésének korlátozása, az orvosi felszerelés biztosítása, a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozása, valamint a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelése.
    
Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá elmondta, a tagállami vezetők kiemelték az együttműködés és a gyors cselekvés fontosságát. Hangsúlyozták a közös európai megmegoldás és az Európai Bizottsággal folytatott szoros koordináció szükségességét, valamint azt, hogy az egészségügyi minisztereknek és a belügyminisztereknek napi konzultációt kell folytatniuk a megfelelő összehangoltság biztosítása és a közös európai útmutatás követése érdekében.
   
 A tagállamok és az uniós intézmények nyomon követik a járvány alakulását, az Európai Tanács pedig március végén esedékes csúcstalálkozóján visszatér a kérdésre, hogy további szükséges döntéseket hozzon - tette hozzá Michel.
    
A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus a tagállamok közül mostanáig elsősorban  Olaszországot sújtotta. A járvány terjedése miatt az olasz kormány kedden az egész országra vonatkozóan a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket vezette be, miután a megbetegedésben már 631-en meghaltak és több mint tízezren megfertőződtek.
    
A járvány december közepén indult Kínából. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Forrás: MTI