A britek nem tojtak be a koronavírustól

A brit kormány úgy döntött hétfői ülésén, hogy jelenleg nincs szükség az új típusú koronavírus terjedése elleni eddigi intézkedések jelentős kiterjesztésére. Chris Whitty angliai tisztifőorvos azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a hivatalos ajánlás a következő 10-14 napban változhat, és ebben az esetben még enyhe légúti panaszok esetén is arra kérhetik a betegeket, hogy különítsék el magukat környezetüktől.

Boris Johnson miniszterelnök vezetésével hétfő délután ülést tartott a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA), amely meghallgatta a vezető járványügyi szakértők beszámolóját az országos helyzetről.
    
Ennek alapján a Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint az a döntés született, hogy Nagy-Britanniában a hatósági intézkedések továbbra is a vírus terjedésének féken tartását célzó szakaszban maradnak.
    
Ez azt jelenti, hogy a brit kormány változatlanul a fertőzések korai felderítésére összpontosítja a figyelmet, és annak felkutatásra, hogy az azonosított fertőzöttek kikkel álltak kapcsolatban.
    
A kidolgozott intézkedési tervek következő szakaszának hivatalosan megfogalmazott célja a járvány terjedésének késleltetése lenne egyebek mellet nagyszabású tömegrendezvények - például sportesemények - betiltásával.
    
Boris Johnson szóvivőjének megfogalmazása szerint a kormányfő minden esetben a rendelkezésére álló legjobb tudományos tanács alapján hozza meg döntését, és az érvényes útmutatás az, hogy a tömegrendezvények betiltása vagy halasztása jelenleg nem szükséges, így nincs is napirenden.
    
Ahhoz, hogy a brit kormány kiterjessze a járványellenes intézkedéseket, Chris Whitty tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa és a kormány tudományos főtanácsadója, Sir Patrick Vallance egybehangzó ajánlása szükséges.
    
A Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatón - amelyen Johnsonnal együtt mindketten részt vettek - Whitty professzor kijelentette: jelenleg nagyon alacsony a koronavírus-fertőzések aránya a légúti fertőzésekkel küszködő nagy-britanniai betegek teljes számához viszonyítva, ez azonban a következő időszakban változni fog.
    
Ennek egyik oka a tisztifőorvos szerint az, hogy a koronavírus-fertőzések abszolút száma a modellszámítások alapján a továbbiakban gyorsuló ütemű emelkedésnek indulhat, a másik ok pedig az, hogy a visszatérő, szezonális légúti fertőzések időszaka az év jelenlegi szakaszában lassan véget ér, vagyis a koronavírus-fertőzések aránya a megbetegedések teljes számán belül emiatt is jelentősen emelkedni fog.
    
Chris Whitty szerint e modell alapján nagyon közeli, valószínűleg csak 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a következő szakaszt. A tisztifőorvos szerint ennek érvénybe lépésével a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak kisebb, enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.    
    
A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni összegzése szerint az előző 24 órában 46 páciens szervezetében mutatták ki újonnan a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 319.
    
A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában hétfőig 24 960 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddig talált pozitív leleteket.
    
Az új koronavírus okozta betegségben eddig öt idős brit állampolgár halt meg. Három beteg a múlt héten Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el.
    
Az ötödik áldozat - egy nő, aki a hetvenes éveiben járt - a közép-angliai Wolverhampton kórházában halt meg; az ő haláláról hétfő este adott tájékoztatást a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).
   
Mindegyikük krónikus egészségi problémákkal küszködött a koronavírus-fertőzés előtt.
 

Forrás: MTI