Momentum a nők politikai szerepléséért küzd

Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője és a Momentum több önkormányzati képviselője elindította női képviselő-követő programját. A nőnapi sajtótájékoztatón Cseh Katalin rávilágított, hogy mind a férfiak, mind a nők többsége azt gondolja a politikáról, hogy az elsősorban a férfiak területe, ahol nőként alig lehet érvényesülni. A magyar parlamentben is csupán 10% a nők aránya.

“A Momentummal a kezdetektől dolgoztunk azon, hogy minél több nő politikai szerepet vállaljon – de nem kvóták segítségével, hanem egymás bátorításán keresztül. A bátorításnak pedig része az is, hogy azok a momentumos női politikusok, akik az önkormányzati választásokon képviselők lettek, minél többeknek megmutatják, hogy mivel jár a politikusi lét - és hogy miért nem olyan ijesztő, mint elsőre tűnik.”

Cseh elmondta, hogy a Momentum különösen fontosnak tartja, hogy minél több nő lássa, a politika nem csak a férfiaké, és nem csak hatalmi harcokról, győztesekről és vesztesekről szól. A politika lényege a mindennapokban, hogy kitartóan küzdünk a társadalom életének jobbá tételéért a saját meggyőződésünk mentén. 

A  Momentum hiszi, hogy sokkal több nő vállalna szerepet a közéletben, ha erős női politikusok példáját, munkáját láthatná. Éppen ezért a mai napon, nőnap alkalmából egy női képviselő-követő programot indítunk. 

A részleteket Szigeti Flóra, V. kerületi képviselő ismertette. A program 16-24 éves fiataloknak szól, akik idén tavasszal a “shadowing” programok mintájára végigkövethetik a képviselők és kabinettagok munkanapjait, és betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen is női politikusnak, tisztségviselőnek lenni. Nem csak azok jelentezését várjuk, akik politikai pályára készülnek, ugyanis számunkra fontos, hogy mindenki foglalkozzon a közös ügyekkel. A program időtartama 2020. április 1 - június 15., ebben az időszakban egyéni megegyezés szerinti három munkanapon keresztül a kiválasztott fiatalok végigkísérik a követett nőket.

A program célja, hogy a fiatalok belelássanak a mindennapi politikai munkába, és kézzelfogható ismereteket szerezzenek a politikai munkáról.

Forrás: MTI