Bedarál ez az oktatáspolitika

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

    A magyar pedagógusok nagyon sokat dolgoznak, megalázó bérért - jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Ander Balázs országgyűlési képviselő, Jobbik-alelnök.

    Megjegyezte: tíz év alatt 42-ről 56-ra ugrott a tanárok ledolgozott heti óraszáma, miközben fizetésük 40-50 százalékkal alacsonyabb a szükségesnél, holott "a legjobbakat kellene erre a pályára csábítani és ott megtartani". Ezzel szemben jelentősen nő a képesítés nélküli, illetve a nem saját tárgyát tanító pedagógusok száma - fűzte hozzá.

    Azt mondta: jelentős a lemorzsolódás, a tanárok 45 százaléka 50 évnél idősebb, miközben százból alig hatan fiatalabbak 30 évnél.   Ander Balázs szerint a szülőket is "egyfajta cselédnek tartja" a rendszer. Példaként az iskolaérettségi vizsgálatot említette, amely "bizalmatlanságra alapuló hivatali vizsgálattá" tette az eljárást.

    A 15 éves fiatalok egynegyede gyakorlatilag funkcionális analfabéta, így a ma tanulóinak jelentős része nem tud majd helytállni a 21. században - jelentette ki az ellenzéki politikus. Egy új klebelsbergi modellre lenne szükség, ami valóban az ország felemelkedését szolgálja - fogalmazott Ander Balázs.

    A pártból és annak parlamenti képviselőcsoportjából kilépését hétfőn bejelentő Bana Tibor távozását firtató kérdésre válaszolva közölte: mindkét fél megtesz mindent azért, hogy a szétválás normális keretek között menjen végbe.

    "Mi megyünk tovább egy meghatározott úton, amely véleményünk szerint" a magyar emberek érdekeit fogja szolgálni - fogalmazott Ander Balázs.

Forrás: MTI