Korszakváltó Kerekasztal jön létre

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Balázs Péter és Bod Péter Ákos, a V21 csoport társelnökei az ellenzéki együttműködés és kormányzás jövőjéről tettek bejelentést pénteki közös sajtótájékoztatójukon. A sajtótájékoztatón a Momentum és a V21 közösen jelentette be a Korszakváltó Kerekasztal megalakulását, amelyre a V21 Csoport minden ellenzéki pártot meghív.

Fekete-Győr András Momentum-elnök elmondta:

Az október 13-án kapott bizalmat az ellenzéknek teljesítménnyel kell megszolgálnia: jó döntésekkel, átlátható gazdálkodással, felelős politizálással. Az elmúlt hetekben mégsem a közös kormányzásról, hanem az egymással való viaskodásról szóltak a hírek: ellenzéki pártokból kilépő, más pártokba átlépő politikusokról, fővárosi zsarolásról, erőfitogtatásról. Türelemre intjük azokat a pártokat, amelyek testvérháborút folytatnak egymással. 

Magyarország pillanatai most is drágák - ezt azoknak is be kell látni, akik az elmúlt években tehettek volna azért, hogy ne ott tartsunk, ahol tartunk.

Ezért a Momentum felkérte a bal-jobboldali megosztottságon fel álló, volt miniszterek és európai biztosok által létrehozott V21 Csoportot, hogy segítsék a pártokat egy közös vízió kidolgozásában, lefektetve egy közös kormányzás alapjait. Korszakváltó Kerekasztalhoz hívjuk az ellenzéki pártokat. 

Mi nem az elmúlt száz évvel akarunk foglalkozni, hanem a következő 100-al, amire hatásunk van. A mi életünkkel, a gyerekeink és unokáink életével. Azzal, hogy legyen holnap, és az nagyon sokban különbözzön a tegnaptól. Azzal, hogy a magyarság a 20. század veszteséből a 21. század nyertesévé váljon.

Bod Péter Ákos elmondta: a V21 Csoport a mai napon felveszi a kapcsolatot az összes ellenzéki párt vezetőjével, hogy minél hamarabb elindulhasson a közös munka. Emlékeztetett: a rendszerváltás előtti ellenzéki kerekasztal munkájában szakértőként vett részt, az akkori tapasztalatok is azt mutatják: fontos, hogy a kormányváltásra készülők megismerjék egymás terveit, céljait, és hogy közösen dolgozhassák ki a víziójukat. 

Balázs Péter elmondta: a jövő vízióját szeretné közös munkával kiérlelni a Kerekasztal, a saját, 21 pontos tervezetüket pedig el is juttatták a pártokhoz. Kiemelte: a V21 ezzel a vízióval kívánja szolgálni azt a közös ellenzéki politikai gondolkodást, amely először a közös jelöltek, majd az előválasztás mellett köteleződött el.