4 ok, amiért szénmonoxid érzékelőre van szükségünk

Bárkinek, akinek az otthonában nyitott égésterű fűtőberendezése van, nagyon fontos, hogy szénmonoxid érzékelőt is elhelyezzen a lakásban, hiszen ezzel a saját, és a családja életét is megmentheti. A szén monoxid érzékelő biztonságos, hatékony és még a beüzemeléséhez sincs szükség szakemberre.

 

 Havonta egy alkalommal mindenképpen szükséges célszerű leellenőrizni a szénmonoxid érzékelő működését, hiszen csakis így bizonyosodhatunk meg, hogy megfelelően működik a készülék. A túl sok ellenőrzés azért nem javasolt, mert az a készülék élettartamát drasztikusan csökkenti! A veszély mértékéről különféle jelzésekkel tájékoztat bennünket a szerkezet. Amennyiben nagy veszély van a lakásban, úgy másodpercenként több jelzést is lead a készülék. A szénmonoxid érzékelő olyan hang és fényjelzéseket bocsát ki, amelyekre még az éjszaka kellős közepén is fel fogunk ébredni. Mutatjuk, hogy mi az a 4 ok, ami miatt mindenképpen szükségünk lehet ilyen érzékelőre.

1. A szénmonoxid veszélyes

A szénmonoxid egy színtelen és szagtalan gáz. A tünetek gyorsan jelentkeznek és gyors lefolyásúak. Ezek a következők lehetnek: erős fejfájás, émelygés, légszomj, bénultság, zavartság, homályos látás, légzési elégtelenség, ájulás. A szénmonoxid meggátolja a test működésének azon képességét, hogy oxigént szállítson a test szöveteihez, ideértve az olyan létfontosságú szerveket, mint a szív és az agy. 

Még, ha idejében is ki tudnak bennünket menekíteni a lakásból, akkor is kialakulhat súlyos agykárosodás. Ma már egyre többen tartják fontosnak a biztonságukat, így egyre többen ruháznak be ilyen szerkezetbe.

2. Mi nem érzékeljük a szénmonoxidot

Eleinte nem érzékeljük a szénmonoxid jelenlétét. Amire tudatosul bennünk, hogy mi történik, lebénulnak a végtagjaink. Az agyunkkal tudjuk, hogy menekülnünk kellene, de képtelenek vagyunk megmozdulni. Ha időben rádöbbennünk, hogy szénmonoxid van a levegőben, semmiképpen se rögtön akarjunk ajtót, ablakot nyitni és szellőztetni, hanem meneküljünk, a család többi tagjával együtt. Hiszen szénmonoxid mérgezés már egészen rövid idő alatt kialakulhat, és ilyenkor nincs lehetőség az időt vesztegetni, azonnal ki kell rohanni a friss levegőre.

3. Megbízhatóak

A szénmonoxid érzékelők nagyon megbízhatóak. Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy akkor is megfelelően és biztonságosan működjenek, amennyiben a lakásban egy kicsit magasabb a páratartalom és a változó hőmérséklet se zavarja meg azok működését, így az esetek nagy részében elkerülhetők a hamis riasztások, vagyis az érzékelő csakis a szénmonoxidra és a háztartási gázokra fog a megfelelő módon reagálni. De a készülék leírásában foglaltaknak megfelelő környezetet kell biztosítani a saját biztonságunk érdekében!

4. Minőségi termék

Amikor szénmonoxid érzékelőt vásárolunk, soha se spóroljunk. Mindig olyan eszközt válasszunk, amely megfelel a biztonsági előírásoknak. Csak olyan termékre áldozzunk pénzt, amelynél a gyártó garanciát is vállal a készülék minőségére és biztonságára. Nem érdemes olyan helyről vásárolni, ahonnan ugyan olcsóbban be tudjuk szerezni a készüléket, de semmiféle garancia nincs a biztonságos működésére.