A szülők jogait védené az MSZP és az ENSZ

Az MSZP felszólítja az Oktatási Hivatal elnökét, hogy vonja vissza szakértői bizottságokra rótt titoktartási kötelezettséget.

 

Az MSZP felszólítja az Oktatási Hivatal elnökét, hogy azonnal vonja vissza a szülők jogait megsértő utasítását! Az Oktatási Hivatal – vagy saját hatáskörében, vagy az EMMI utasítására, - az általa felügyelt szakértői bizottságoknak titoktartási kötelezettséget írt elő. 

Így a szülőket nem tájékoztathatják gyermekük beiskolázási kérelme során azokról a bizottsági döntést megalapozó tényekről, amelyek a kérelem elutasítását indokolták. Az Oktatási Hivatal ezzel súlyosan megsértette a szülők azon jogait, hogy gyermekük testi, szellemi fejlődésével kapcsolatos minden tényt, döntést, intézkedést megismerhessenek!

Mindez ellentétes az ENSZ gyermekjogi egyezményével, amely egyértelműen kötelezi az államot arra, hogy segítséget nyújtson a szülőknek ahhoz, hogy a gyermeküket a szülők megfelelően tudják nevelni. Ezért az MSZP az oktatási jogok és az alapvető jogok biztosához fordul a szülők jogainak megsértése miatt.

Az MSZP elvárja az ombudsmannak és a helyettesének mindenre kiterjedő, korrekt vizsgálatát, és kéri az alapvető jogok biztosát, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések megsemmisítése érdekében kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását. 

"Továbbá elvárjuk az Oktatási Hivatal elnökének azonnali intézkedését, és egyúttal felajánljuk támogatásunkat azoknak a szülőknek, akiket e rendelkezés miatt méltánytalanság ért!" - írja a párt közleményében.