Milyen kérdések fordulhatnak elő állásinterjún?

Az emberek egyik legnagyobb állásinterjús félelme, a „vajon mit fognak kérdezni”. Sokan ettől tartanak a legjobban, és képesek ezen aggódni egészen az interjú pillanatáig. Azonban vannak olyan kérdések, amire biztosan rákérdeznek, és ezekre akár jó előre képesek vagyunk felkészülni. Mik az ilyen kérdések?

Egy cégvezető vagy a HR-es kolléga sok különböző kérdéssel bombázhat minket egy állásinterjún. Kíváncsiak az eddigi tapasztalatainkra, munkahelyeinkre, hogy az előző munkahelyen milyen személyes és szakmai készségeket sikerült elsajátítanunk. Ezekre mellett érdeklődhetnek a hosszú távú céljainkról és terveinkről. Ez első sorban azért lehet érdekes, hogy a cég és a mi elképzeléseink mennyire találkoznak, hiszen ha valakinek a rövid vagy a hosszú távú tervében az szerepel, hogy külföldön vállal munkát, de a cég csak belföldi tevékenységeket végez, akkor egy mínusz ponttal indulhatunk a pozícióért, azonban ha sok azonosság lelhető fel, akkor ez egy pozitívum velünk szemben.

A fizetés, mint kérdés minden esetben előfordul, hiszen minden cég kíváncsi mennyiért vagyunk hajlandóak elmenni, dolgozni. Érdemes ilyenkor nem egy fix, hanem sávos összeget megadni, hiszen így nagyobb esélyünk van alkudozni. 

Miért ezt a pozíciót választottuk, miért pont ehhez a céghez adtuk be pályázatunk? Tipikusan olyan kérdése, ahol lehet a cégről beszélni. Miket hallottunk róla, netalántán ez volt gyerekkorunk nagy álma, vagy ezért tanultunk több évig. 

Ha megfelelően felkészülünk egy interjúra, akkor nem érhet minket semmilyen kérdés váratlanul. Állásinterjú előtt pedig állásra is kell jelentkeznünk ebben, lehet segítségünkre az interneten található számos álláshirdetés. Salgótarján álláslehetőség tekintetében szerteágazó lehetőségeket nyújt, gyűjtő oldala a SalgotarjanAllas.hu, ahol szakképzettségünknek és tudásunknak megfelelően vagyunk képesek válogatni a munkalehetőségek közül.