Hogyan írjunk önéletrajzot?

Az állásjelentkezés első és legfontosabb része a megfelelő önéletrajz megírása. Sok múlhat ezen, ezért erre érdemes odafigyelni.

 Az önéletrajz formai követelményeiről olvashatunk az interneten. Fontos, hogy jó minőségű és előnyös fényképet tegyük fel magunkról. A kép ne legyen homályos, a fejünk legyen a kép központjába, jól látszódjon a szemünk, a szánk, hajunk ne takarja el. Ha tehetjük, elegáns ruhában fogózkodjunk, ha magasabb pozíciót pályázunk meg, akkor elengedhetetlen az elegáns öltözék. A kép mellett jól látszódjon a nevünk, a főbb adatok. Ezzel érdemes a főlécet kezdeni. A betűtípus legyen egységes az önéletrajz egészén. Használhatunk különböző színeket a kiemelés érdekében. 

Szakmai tapasztalatainkat és iskolai végzettségünket ezek után felsorolás jelleggel tegyük meg. Időrendi sorrendben jól láthatóan. Ilyenkor nem érdemes a próbanapokat, vagy nagyon rövid ideig tartó állásainkat feltüntetni. Fiatalként a nyári munkánkat és szakmai gyakorlatainkat feltüntethetjük, hiszen az egy jó tapasztalat. 

Iskolai végzettségünket általában fordított időrendben szokás feltüntetni. A legmagasabb fokozatunktól kezdjük, és így tovább. Fontos, hogy az iskolák nevét helyesen írjuk.

Ezt követően folytathatjuk az egyéb készségeinkkel. Szakmai készségek, idegen nyelvi tudásunk, hobbik, jogosítvány, de ide lehet sorolni erősségeinket is. A levezetés részbe írhatunk minden olyan információt magunkról, amit fontosnak találunk, és szeretnénk a cégek felé megismertetni.

Ha önéletrajzunkkal megvagyunk, ezek után indulhat az állás keresésé. A TatabanyaAllas.hu segít nekünk a legjobb állást megtalálni. Tovább a weblapra. A weboldalon a város és a megyei állásai között kereshetünk, és amelyik legjobban elnyeri tetszésünk, online akár azonnal jelentkezhetünk rájuk.