Kalandozz Indonézia csodálatos szigetein!

Bizonyára az Istenek szigetét, Balit senkinek sem kell bemutatni. Az elmúlt években olyan mértékű népszerűségre tett szert, hogy szinte lehetetlen volt nem belefutni a végtelen rizsteraszokat, hindu templomokat és az esőerdők tengerének fellegein ringatózó hintákat ábrázoló fotókba. Egy-egy ilyen ízelítő után a legtöbbünkben biztosan megfogalmazódott az érzés: ezt bizony látnom kell!

Indonézia persze nem csupán Bali szigetéből áll, hiszen az Indonéz Köztársaságot összesen mintegy 18.100 sziget alkotja, amelyek közül körülbelül 6000-en élnek emberek. Tehát lehetőségekből igazán nincs hiány. Ha már elindulunk, akkor érdemes felfedezni Jáva tiszteletre méltó vulkánjait, Karumin hófehér homokos partjait, Yogyakarta nyüzsgését, a világ legnagyobb buddhista építményét, Borobudurt… és sorolhatnánk még a megállókat, melyeket a WanderWell indonéziai körutazása tartogat számunkra. 

Bali, az istenek szigete

Bali spirituális központja, Ubud tökéletes kiindulópontja a túránknak. Európából érkezve, a pörgős nyugati világból kiszakadva rögtön átérezzük a népszerű ázsiai mondást: “A nyugati embernek órája, a keletinek ideje van.” 

A felajánlásként kihelyezett füstölők illatának és a lélegzetelállító természeti látványosságok sokaságának ölelésében nem nehéz megérteni, hogy az itt élő balinézek kultúrája miért varázsol el minden ideérkezőt. 

Végtelen séták várnak ránk a rizsteraszokon, betekintést nyerhetünk az elképesztően látványos hindu templomokba, meseszép vízeséseknél túrázhatunk, és olyan helyi különlegességeket is kóstolhatunk, mint a Luwak kávé. 

Jáva, a vulkánok hazája

Jáva szigetén nem egy, hanem rögtön két vulkán meglátogatására is lehetőségünk van. Az Ijen kráterének éjszakai túráját a csak sötétben megfigyelhető, kék színnel égő tűz teszi igazán különlegessé. A fotósok nagy kedvencét, a Bromot pedig teljes pompájában láthatjuk napfelkeltekor, ahogy krátere kimagaslik a felhőkből, és elönti a felkelő nap vöröses fénye. 

Az izgalmak után irány Yogyakarta, a jávai kultúra magja, ahonnan könnyen ellátogathatunk a világ legnagyobb buddhista építményéhez, a Borobudurhoz.

Karimun, a földi paradicsom 

A lakatlan szigetek által körülvett Karimunjawa maga a paradicsom. Kiváló lehetőségeket nyújt a sznorkellezésre, mivel korallvidéke érintetlen, így háborítatlanul élvezhetjük a tengeri élővilágot. Ha a felszínen keresnénk szórakozást, akkor akár fel is fedezhetünk néhány közeli szigetet, ahol hű matrózaink tűzön sütik számunkra a frissen fogott halat. Ha pedig csak kiélveznénk, hogy eljutottunk a világnak erre a varázslatos pontjára, akkor a sziget legszebb partjai állnak rendelkezésünkre, ahol csak hátra kell dőlnünk, és megélnünk a pillanatot.