Mit kell tudni a reflux betegségről?

A reflux sokak életét keseríti meg, ugyanis a leggyakoribb emésztési problémák közé tartozik. A betegség számos kellemetlen tünettel jár, hiszen lényegében a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe. Ez irritálja a beteg torkát, aki gyomorégést, szédülést, émelygést is tapasztalhat.

Kialakulásának oka, hogy a normális nyelőcső működés megszűnik, és az itt található izomgyűrű a hasi nyomás következtében kinyílik. Ezért tud visszajutni a gyomortartalom. Kialakulásának kockázatát növeli az ülő életmód, a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, a rendszertelen táplálkozás és bizonyos gyógyszerek szedése.

A reflux tünetei

A reflux betegség a jellegzetes tüneteiről ismerhető fel. Ha rendszeresen tapasztalunk gyomorégést, fokozódó nyálelválasztást, hasi fájdalmakat, csuklást és köhögést, maró, égő érzést a nyelőcsőben, akkor gyakran ez a betegség állhat a háttérben. A panaszok általában fekvő helyzetben jönnek elő, ezért az éjszaka folyamán akár az alvás minőségét is befolyásolhatja.

A reflux szakszerű kezelést igényel, ennek hiányában a beteg nem fog tudni megszabadulni a kellemetlen problémáktól. További súlyos következmény lehet a nyelőcső gyulladása, a nyelőcső szűkület, az ún. Barrett-nyelőcső és a daganatos megbetegedések. 

Az orvosi segítség fontossága

Amennyiben refluxra gyanakszik, érdemes minél előbb gasztroenterológus szakorvost felkeresni. A CMC Déli Klinika komplex gasztroenterológiai központjában gyors és teljes körű diagnosztikával, többek között különböző endoszkópos vizsgálatokkal is segítik a pácienseket abban, hogy minél előbb megkaphassák a megfelelő kezelést. Az időben elkezdett személyre szabott kezeléssel pedig megelőzhető a szövődmények illetve a további súlyos betegségek kialakulása. 

Ön is tehet a tünetek csökkentéséért

Refluxos betegeknél szükséges diétát bevezetni, mivel bizonyos élelmiszerek fogyasztása még jobban felerősíti a panaszokat. A túlságosan zsíros, olajos vagy sós ételek, a kalciumban gazdag élelmiszerek, a szénsavas üdítőitalok, a csokoládé és a kávé fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. 

Néhány étellel viszont mérsékelheti a kellemetlen tüneteket. Ezek közé tartoznak a fehérjedús élelmiszerek, a probiotikus ételek, a rostban gazdag táplálékok, a tojás és bizonyos gyümölcsök. 

A megfelelő orvosi kezelés mellett nagyon fontos az életmód megváltoztatása is, mint például a rendszeres testmozgás vagy a normál, egészséges testsúly fenntartása.