5 tipp a szőnyeg színének kiválasztásához

A szőnyegvásárlás nem is olyan egyszerű folyamat. Hiszen nem csupán a szőnyeg anyagát és textúráját, hanem annak színét is figyelembe kell venni. Hogy mi segíthet a döntésben? A lakás stílusa, a lakásban élők életmódja és sok esetben még a személyiségünk is meghatározza a szőnyeg színválasztását.

 

 Sőt, egyes szőnyegek színe is hatással lehet a hangulatunkra, így a döntésénél nem szabad ezt sem figyelmen kívül hagyni. A rongyszőnyeg hihetetlen gazdag színválasztékban készül, így szőnyegvásárlás előtt mindenképpen érdemes kicsit megismerni a rongyszőnyegek választékával, hiszen hihetetlenül sok lehetőséget tárnak elénk és új dimenziókat nyitnak meg előttünk. 

Az életmódunk és a szőnyeg színe

Az életmódunknak nagyon is fontos szerepe van a szőnyeg színének kiválasztásánál. Kisgyerekes családokban gyakori probléma, hogy a gyerek folyton kiönt és kiborít valamit. A rongyszőnyegek ugyan könnyedén moshatók, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen rendszeresen kell szőnyeget mosnunk. Azokban a családokban, ahol gyakoriak az „étel és italbalesetek”, netán háziállat is a család tagja, akkor érdemes a sötétebb színű szőnyeg vásárlását megfontolni. De a sötét mintás szőnyegek is alkalmasak ezeknek a foltoknak az elrejtésére. 

A berendezés milyensége is meghatározó

Az elegáns lakásberendezéshez jól illik a fekete szőnyeg, de ekkor törekedni kell a sötét szőnyeg ellensúlyozására, mégpedig bézs, szürke, fehér és krémszínű bútorokkal és dekorációkkal. A bézs és fehér színű szőnyeg is eleganciát sugall. Ezt a letisztult vonalat mókás színekkel kompenzálhatjuk. 

Ha a teret akarjuk növelni

Néha szükség van olyan megoldásokra, amelyekkel kicsit becsaphatjuk önmagunkat, vagy éppen a vendégeinket. Ha kicsi a lakásunk, akkor optikailag kissé tágíthatjuk a teret, ha világosabb szőnyegeket választunk a lakásba. 

A hangulat és a színek

A pszichológia már több évtizede felfedezte a színek gyógyító és ellazító hatását. Miért ne választhatnák úgy szőnyeget a lakásba, hogy annak színe hatással legyen ránk? A rongyszőnyegek olyan sokféle színben készülnek, hogy kedvünkre válogathatunk belőlük, sőt, akár minden helyiségbe más-más színű szőnyeget is vásárolhatunk. 

A fehér, a remény és a béke színe, míg a fekete leginkább komollyá tehet bennünket. A lila segíthet a teljesítmény növelésében, a kéknek viszont gyógyító hatást tulajdonítanak, már ami a lelkünket illeti. A zöld színtől jobb kedvre derülünk, hiszen magát az életet szimbolizálja.  A sárga pedig szintén egy pozitív szín, hiszen a napfényt juttatja eszünkbe, ami szintén pozitívan hat a lelkünkre. Nem beszélve arról, hogy energikusak és motiváltak is leszünk ettől a színtől. A barna is jó hatással van ránk, a narancsszíntől pedig szintén élettelik leszünk. A vörös színtől nőhet a vitalitásunk. A szürke és a bézs színnek is nyugtató hatása van.

A meleg és a hideg színek dilemmája

A lakásunk berendezésekor törekedhetünk kifejezetten a hideg, illetve a meleg színek használatára, de ezek kombinációi is működhetnek, hiszen remekül kiegészíthetik egymást. A meleg színek körébe tartozik a sárga, a narancs, a pink, a vörös, illetve a zöld és a lila egyes árnyalatai. A hideg színek skálájában megtalálható a zöld, a kék és az ibolyaszín egyes változatai.