Mi az a szinonima, és miért kell hozzá szótár?

A szinonima egészen egyszerűen a rokonértelmű szavakat jelenti. Hogy erre miért van szükség a hétköznapokban, azt mindjárt kifejtjük.

Mikor kéne valami új

A nyelvünk sokszínűségének hála, majdnem minden szavunk rendelkezik rokon értelmű párral. Ezt úgy határozhatjuk meg a legegyszerűbben, hogy azok a szavak egymás szinonimái, amik felcserélhetőek egy mondaton belül, de az értelme változatlan marad. Azaz egy másik szóval helyettesítünk valamit, ami már szerepelt a mondatban.

A legegyszerűbb lehetőségek egyike például a fut ige. Szinonimája a rohan szalad, vágtat, nyargal, robog. Ezek mindegyike tökéletesen megjeleníti előttünk az aktuális folyamatot, maximum az intenzitása tűnik másnak. Hiszen más, ha valaki szalad, vagy éppen elrobog valahova. Ettől függetlenül ugyanaz a cselekvés elevenedik meg lelki szemeink előtt. 

Miért van szükség a szinonimákra?

Elsősorban azért fontos a használatuk, mert egy szövegben roppant bosszantó, ha ugyanazt a néhány szókapcsolatot használjuk állandóan. Másrészt színesíti és érzékletessé teszi a mondanivalónkat. Minden szó más érzést fest le, így akármelyiket is használjuk, a lényeg, hogy odaillőt válasszunk. Ezért is tehet jó szolgálatot egy szinonimaszótár, főleg, ha online elérhető. 

Bár sokan a könyvek hívei, azért nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy bár a könyv kézzelfogható és örök, néha sokkal egyszerűbb egy kattintással megszerezni a szükséges információt, mint több száz oldalt átlapozni. Persze van, akinek van ideje arra, hogy megtegye mindezt, de korunk rohanó világában nem biztos, hogy a legjobb opció. 

Az egyik legjobb megoldás, ha a szinonima szótárnak van egy abc szerinti keresője, mert az nagyban megkönnyítheti az életünket, hiszen már gépelnünk sem kell, és kereshetjük a megfelelő szót.

Miért is legyen online szótár?

Kinek van kedve egy vastag könyvvel rohangálni bárhova, hogy hátha szükség lesz rá? Egy online megoldás pont ezt teszi értelmetlenné, így rengeteg időt és fáradságot spórolhatunk meg. Arról nem is beszélve, hogy nem kell keresgélni, csak bepötyögjük azt a pár betűt és olyan, mintha ott nyílna ki a könyv, ahol kell. 

A szinonimaszotar.com egy remek lehetőség a fentiek szempontjából, és nem mellesleg teljesen ingyenes, így bárhol, bármikor használhatjuk. Igaz, még nem teljes, de valószínűleg soha nem is lesz, talán csak akkor, ha mindenki elmondaná, hogy milyen szinonimákat ismer egy bizonyos dologra. Hiszen teljesen mindegy, hogy szotyi vagy makuka, esetleg talicska vagy furik. Sőt, a matrica és a vinyetta is ugyanazt jelenti.