Szorul a hurok a miniszterelnök nyakán

Az Európai Unió tagállamainak fel kell lépniük Joseph Muscat máltai miniszterelnök haladéktalan távozása érdekében, hogy elkerülhető legyen a politikai beavatkozásnak még a kockázata is a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben végzett nyomozásba - jelentette ki az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

    Az uniós parlament képviselői erről levelet írtak az uniós tagállamok Brüsszelben tanácskozó vezetőinek.

    A képviselők levelükben arra szólították fel a tagállamok állam-, illetve kormányfőit, foglaljanak állást a máltai helyzetről a csütörtökön kezdődött, kétnapos csúcstalálkozójuk folyamán, ugyanis a helyszínen múlt héten vizsgálódó tényfeltáró EP-misszió aggasztónak találta a nyomozás tisztaságát.

    Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke december első napjaiban jelentette be, hogy a jövő év elején lemond tisztségéről.
    "Muscat késleltetett lemondása komoly kockázatot jelent a gyilkosság ügyében végzett nyomozás kimenetelére" - írták.

    Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője "hatalmas botránynak" nevezte, hogy Muscat továbbra is hivatalban van, és azonnali távozásra szólította fel. Az uniós csúcstalálkozót megelőzően mintegy tucatnyi ember "Szégyelld magad", valamint "Gyilkosok" feliratú táblákkal tüntetett Málta állandó uniós képviselete, valamint a tanácskozásnak helyet adó épület előtt Muscat részvétele ellen.

    David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az uniós csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az EP elvégezte politikai jellegű munkáját, amely a helyzet tényfeltáró kivizsgálását jelentette, most egy másik intézményen, az Európai Tanácson a sor.

    Kifejtette, az Európai Tanács jogosult döntéseket hozni a jogállamisággal kapcsolatban.

    "Azt hiszem, kötelességem, hogy az Európai Parlament aggodalmát tolmácsoljam az uniós tagállami vezetőknek" - fogalmazott Sassoli.
    Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta "maga fog beszélni" a máltai miniszterelnökkel a helyzet alakulásáról. Ugyanis a holland parlament és a kormány egyaránt aggódik amiatt, ami Máltán történik - húzta alá.

    "Muscat ugyan bejelentette a távozását, de majd meglátjuk" - fogalmazott. Arra az újságírói kérdésre, vajon továbbra is "megrázza Muscat kezét" azt válaszolta: "igen, mindenkivel kezet rázok, udvarias maradok".

    Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere újságíróknak azt mondta, Helsinki mélységesen aggódik a máltai nyomozás körül kialakult helyzet miatt.

    Szorosan figyelemmel kell kísérni és elemezni kell a helyzetet, továbbá magyarázatot kell kapni a történtekre - tette hozzá.

    Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

    Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy a Galizia meggyilkolásának kitervelésével vádolt Yongen Fenech milliárdos egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, és azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről.

Forrás: MTI