A több célra is felhasználható kotró-rakodógépről

A kotró-rakodógépek univerzális munkaeszközöknek számítanak. Elöl és hátul is van egy-egy kanaluk, így változatos munkakörülmények között is hasznukat tudjuk venni.

Amíg a gép elején helyet kapó kanállal főként a rakodó munkákat tudjuk elvégezni, addig a hátsó kotró résszel az árokásást és az egyéb kotrást igénylő feladatokat lehet megoldani.

Ebben a bejegyzésben szám szerint három magas színvonalat képviselő kotró-rakodót mutatunk be, természetesen külön figyelmet szentelve az erősségeiknek és a használhatóságuknak.

A jelenleg elsőszámú kotró-rakodó

Ecomax erőforrás hajtja a világ jelenlegi elsőszámú kotró-rakodójának számító JCB 3CX-et, amely akár 16%-os üzemanyagot is képes megtakarítani munka közben. Kevés fogyasztás, alacsony zajszint, a nap végeztével mégis nagy mennyiségű elvégzett munka. Nehéz ennél jobb kombinációt elképzelni.

A kezelő könnyebben koncentrál a feladatra, mert a felfüggesztéssel és gumi szigeteléssel ellátott fülkében minimális rezgés vagy zaj éri. Ráadásul légrugós ülésben dolgozhat egész nap, a kényelmét pedig fűtött első szélvédő és akár forró ital készülék is szolgálja.

Érdemes még kiemelnünk a haladás közbeni ugrálást redukáló SRS rendszert, valamint a hatékonyabb munkavégzést segítő „vissza az ásáshoz” módot. Nem véletlenül hivatkoznak tehát a JCB 3CX-re a világ első számú kotró-rakodójaként szakmai berkeken belül.

Ma már az sem akadály, ami korábban hozzáférhetetlen volt

Mégpedig a JCB 1CX csúszó kormányzással ellátott munkagép segítségével. Amint beülünk a fülkébe, máris tapasztalhatjuk a könnyű manőverezés, valamint a minimális erőkifejtést igénylő hidraulikus szervók előnyeit.

A csúszókormányzású hajtómű rendszernek az az előnye, hogy a saját tengelyének bekapcsolását segíti elő. Hogy a precíz munkavégzés kivitelezhető legyen, a gép szervo kézi vezérléssel van ellátva.

Szintén a kezelő dolgát könnyíti meg a kettő ülésre szerelt ergonomikus joystickos vezérlő, amivel szinte ujjgyakorlat működtetni ezt a kotró-rakodót. Nem csak a nehéz helyek elérése lehetséges tehát a segítségével, hanem mindez kényelmes körülmények között végezhető.

Amennyiben munkagép beszerzését fontolgatja, érdemes a Terra Csoport kínálatát végigböngészni!

A legnagyobbnak számító kotró-rakodó

JCB 4CX nevet kapott a kotró-rakodók között méret kapcsán a csúcsot képviselő munkagép, amihez 4368 kilogramm maximális emelési kapacitás tartozik. Mindezt egy gazdaságos Ecomax motor, valamint a kormányozható négy kerék segíti. Nem kell tehát mindig magasan járatni az erőforrást, mert alacsony fordulaton is teszi a dolgát.

A rakodó kanál 1,3 m3-es, a maximális kotrási mélysége pedig 6,14 méter. Hogy a termelékenység útközben is megmaradjon, arról a beépített EcoRoad technológia gondoskodik.

Ezeket az adatokat talán kár is volna túlragozni. A JCB 4CX a szélsőséges körülmények között is megbízhatóan teljesít, és hatékonyan támogatja a termelést.