Tippek, hogy ne végződjön rosszul a szalagavató

Egyszerre a kezdet és a búcsú időszaka is a tél a végzős középiskolások számára, hiszen eljön a szalagavató ideje, ami az első lépés az először még ijesztőnek tűnő új életük felé és már tudják, hogy hamarosan búcsúzni kell az addig megszokott iskolai környezettől.

Egy olyan védőhálótól kell nemsokára elszakadniuk, ami addig hidat képzett a gyerekkor és a felnőtté válás rögös útja között. Mindez pedig egyszerre teszi boldoggá és szomorúvá őket, sokak számára pedig a lelazulás „legjobb” módját, a bulit és ezzel együtt az alkoholfogyasztást jelentheti. A szakember szerint az ünneplés gyakori velejárója a rohamivás, amitől durván elfajulhat az örömteli szórakozás. Az alábbiakban tippeket adunk, hogy mivel lehet elkerülni, hogy rossz vége legyen a szalagavatónak. 

Mindegy, hogy öröm vagy bánat: az alkohol jó „barát”

A szalagavató egy fontos esemény a hamarosan felnőtté váló diákok életében. Manapság ez a korosztály sok esetben már tapasztalt alkoholfogyasztó, de persze akadnak, akiknek még ez az első apropó arra, hogy megkóstoljanak valamilyen szeszt. A szalagavató az első ünnepi esemény, amely már az új élet kezdetére készíti fel a végzősöket. Egyszerre vegyül az izgatott várakozás és a búcsúzkodás előszelének érzése, így a diákok a nosztalgiával és örömmel vegyülő, felfokozott hangulatban indulnak neki az estének. Ennek hatására azt érezhetik, hogy most igazán megérdemlik, hogy kirúgjanak a hámból - pedig a mértéktartás ilyenkor is elengedhetetlen lenne. „Nagyon fontos, hogy ne csorduljanak túl érzéseink és ezzel együtt a poharunk sem, mert ez egy olyan esemény megélését ronthatja el, ami normális esetben csak egyszer van az ember életében!” – teszi hozzá Dr. Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember, aki szerint javarészt a környezet és a család határozza meg, hogy ki, hogyan viselkedik ilyen helyzetben. Na de mi is segíthet a fiataloknak, hogy megtalálják az alkoholfogyasztás során az arany középutat a téli időszakban is? 

Hol van az arany középút?

Az első alkoholkóstolás nem jelenthet egyet a mértéktelen berúgással.

Vannak olyanok, akik az utolsó középsulis évig várnak az első berúgással, a szalagavató azonban a legtöbb esetben már őket sem kerüli el. Szép dolog a barátaink körében, biztonságos környezetben kipróbálni az újdonságokat, így van ez az alkohollal is. Azonban nem szabad engedni, hogy a szalagavató utáni after túlzott alkoholfogyasztásra sarkalljon minket. Úgy is részt lehet venni a buliban, ha ésszel csináljuk. Hagyjuk meg az első becsípés élményét olyannak, amire évek múltán is szívesen emlékezhetünk majd! 

Éhgyomorra a kicsi is megárt 

A szalagavató a sok vidámság mellett rengeteg stresszel is jár: van, aki beszédet mond, az egész iskola elé ki kell állni táncolni és még az sem mindegy, hogy hogyan sikerül a lányok frizurája, hiszen egy ilyen ünnepen mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából. Éppen ezért sokszor háttérbe szorul az evés a nap folyamán a nagy készülődésben és az ünnepség utáni after bulin éhgyomorra érkeznek az első italok a szervezetükbe. Mindez pedig akár odáig is vezethet, hogy az egyik legfontosabb napunkból igencsak kevés marad meg másnapra az emlékezetünkben. 


A drágább italok sem védenek meg a másnaptól

Visszatekintve a korábbi generációkra megfigyelhetjük, hogy ma már – ahogyan a felnőttek, úgy – a fiatalok is szélesebb választékból tudnak és szeretnek választani. A finom és minőségi italoknál is fontos a mértéktartás: a kulcsszó, hogy ésszel igyál! 
 

Figyeljünk a társainkra 

Fontos, hogy ne csak magunkkal foglalkozzunk: ha velünk minden rendben van, akkor legyünk a környezetünk felé is figyelmesek és vegyük észre, ha más viszont segítségre szorul. Ha a társaságodban valaki rosszul van, kérj segítséget!