Hogyan regenerálódjunk maraton után?

A maratoni táv lefutása embert próbáló feladat, így mindenkit büszkeség tölthet el, aki lefutotta. A sikeres teljesítés után sokakban eluralkodik az érzés, hogy nem szeretnék veszni hagyni az elért edzettségi állapotukat, így mihamarabb visszatérnének a rekortánra.

Azonban a hosszútávú futás meglehetősen igénybe veszi szervezetünket, így biztosítani kell számára a megfelelő hosszúságú regenerációs időszakot. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, hogy a következő megmérettetésre is kipihenten és elszántan készülhess fel.

Milyen hatással van a maratonfutás a szervezetre?

A hosszútávfutás teljes testünket igénybe veszi, különösen igaz ez egy maraton teljesítése esetén. A huzamosabb ideig tartó monoton mozgás rendkívül energiaigényes folyamat, melynek során a szervezet felhasználja a zsír- és izomszövetek energiatartalékait. A maraton után ezek pótlását rögtön meg is kell kezdeni magas szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztásával, így folyamatos pótlás mellett pár nap után vissza is billen a test energia-egyensúlya. Szerencsére az ideális vércukorszint már pár perc után visszaáll, ahogy az idegrendszer kimerültségén is könnyen segíthetünk néhány kiadósabb alvással.

A versenyt követő pár nap általában nem mentes az izomfájdalomtól. Ám egy héten belül az izomszövetek is regenerálódnak, hiszen a szervezetünk megszabadul az izomlázat okozó felhalmozódott tejsavtól. 

A futás - különösen a maratoni vagy annál hosszabb távok - extra igénybevételnek teszik ki csontjainkat és ízületeinket, amelyek regenerálódása hosszabb időt vesz igénybe. Pihentetésükkel megelőzhetjük az esetleges sérülések kialakulását is.
 

A versenyt követő pihenés

Bár szervezetünknek eltérő regenerálódási időre van szüksége, a szakértők szerint a maratont követő első héten mindenképpen a pihenésre helyezzük a hangsúlyt. Ebben az időszakban aludjunk sokat és figyeljünk a táplálkozásra, hogy energiaraktáraink feltöltődjenek az újabb kihívások előtt. Élvezzük ki a sikert! Ekkor átgondolhatjuk a versenyig vezető hosszú felkészülési időszakot, mi az, amiben különösen örömünket leltük, és mik voltak a nehézségek, amelyeket legközelebb jó lenne elkerülni.

A versenyt követő második héttől fokozatosan térhetünk vissza a mozgáshoz sétával, kocogással, tekeréssel vagy úszással.

A regenerálódás folyamata

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kb. két hét pihenés nem okoz számottevő visszaesést az edzettségben, hosszú távon viszont mindenképpen előnyös. A regenerációra fordított idővel megelőzhető a túlterheltség és az esetleges sérülések, így újult erővel kezdheted el a futóedzéseket, persze szigorúan csak a maximális pulzusod 50-60%-án található regenerációs zónában.