Bevezetés a jóga világába

A jóga a keleti bölcselet megnyilvánulása. Olyan indiai technikák és módszerek elegye, amelyek részben a tudás átalakítását segítik elő. Nyugati területeken a 20. század környékén kezdett teret hódítani a jóga, mégpedig annak az egyik típusa, a Hatha-jóga.

 
Hogyan válassz a jógatípusok között?

A legelső lépés, hogy mindenki felmérje a saját állapotát és igényeit, és ennek megfelelően válassza ki a számára ideális változatot. Ugyanis hiába alapvetően a spiritualitásra épül, szükséges hozzá a megfelelő fizikai erőnlét. A Hatha például egy statikusabb, kevésbé mozgalmas jógatípus, míg az Astánga egy rendkívül mozgalmas változat, ami ezáltal elsősorban jó fizikai állapotban lévőknek ajánlott. A Bikram jóga vezérelve, hogy meleg, nagyjából 37℃-ra felfűtött helyiségben zajlik az óra. A tested mellett fontos szempont a választásnál, hogy milyen célból választod a jógát. Valamint elengedhetetlen egy remek, szakképzett oktató is.

A mitsportoljak.hu szakértőinél igényelhető sport ajánlás révén meggyőződhetsz arról, hogy a jóga valóban ideális mozgásforma-e számodra testalkatod és egészségi állapotod alapján.

Kezdők számára jó hír, hogy a jógázáshoz alapvetően nem kell felvásárolni a fél sportboltot, ugyanis mindössze egy jógamatracra, törölközőre, valamint egy kényelmes nadrágra és felsőre lesz szükséged.

Milyen jótékony hatása van a jógának?

A jóga kiváló stresszűző mozgásforma, de emellett az izmok átmozgatására is alkalmas, ráadásul közben párhuzamosan fejlődnek az izmok. A gyakorlatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy kicsit saját magunkra, a testünkre, lelkünk megerősítésére koncentráljunk. A kicsavart testhelyzeteknek köszönhetően hatást gyakorol a belső szervekre is, fokozza az anyagcserét.

Bár alapvetően nem a jóga az a mozgásforma, amelyről elsőre a fogyasztó hatás jut eszünkbe. De minden jótékony hatása valamilyen formában kihat a testsúlyra is. Hiszen az izmok megdolgoztatása révén energiát használ fel a test, amellyel elégnek a kalóriák. Az anyagcsere fokozása is elősegíti a fogyást.

A sikeres jógázáshoz időre és türelemre van szükség, hiszen ennek a mozgásformának a filozófiáját kell megérteni. Ezért nem érdemes kezdőként otthon kísérletezni az alapok elsajátításával. Főként, hogy a jóga meglehetősen helyigényes. Valamint nagyon fontos, hogy az alapok és a pózok megfelelően rögzüljenek, ezekkel a mozgás élvezeti értéke is magasabb, de a sérülések is elkerülhetőek.

Mivel ez a sport alapvetően a belső ráhangolódásról szól, arról, hogy kicsit önmagunkra figyeljünk, ezért érdemes jógázás előtt kikapcsolni minden zavaró elemet a környezetünkben, hogy maximálisan tudjunk a mozgásra és magunkra koncentrálni.