Melyik lehet számodra a legjobb személyi kölcsön?

A személyi kölcsönök több szempontból is nagy népszerűségnek örvendenek. A gyors ügyintézés, a szabadfelhasználhatóság csak két dolog a sok közül, azonban ez a két érv sokszor éppen elég ahhoz, hogy azonnal kedvet kapj a hitelfelvételhez.

 
 Egy kölcsönösszeg igénylése azonban korántsem csak ennyiből áll – és habár a személyi kölcsönök valóban az egyik legkedvezőbb banki ajánlatok – mindenképp ismerkedj meg a hitelkonstrukció legfőbb részleteivel!

A személyi kölcsönök népszerűségének oka

Legyen szó hitelkiváltásról, lakáskorszerűsítésről, új autóvásárlásról, de gyakorlatilag bármilyen beruházásról, a személyi kölcsönök szabad felhasználási joga lehetővé teszi bármelyik vágyad megvalósítását. A hitelkonstrukció igénylésének hátterében tehát számtalan cél lebeghet, ugyanis a kölcsönösszeget gyakorlatilag tényleg akármire felhasználhatod.

Ezen túl a személyi kölcsönök olcsó törlesztési lehetőséget kínálnak az ügyfelek számára, hála az elmúlt két évben történő átlagos kamatszint redukálódásának, illetve a pénzintézetek által nyújtott további kedvezményes lehetőségeknek. Bizonyos bankoknál ugyanis egyéb feltételek teljesítése mellett további több ezer forintot spórolhatsz a törlesztőrészleten.



Végül, de nem utolsó sorban a személyi kölcsönök népszerűségének titka a flexibilitás, azaz a fedezet nélküli igényelhetőség. Minél nagyobb a „szabadságérzet” egy hitelkonstrukció esetében, annál biztosabbnak érezzük saját egzisztenciánkat, és ez még nem minden – a személyi kölcsönök kezes és adóstárs bevonása nélkül is igényelhetőek.

A személyi kölcsönök alapfeltételei

A személyi kölcsönök igénylésének léteznek általános és specifikus feltételei, de utóbbit már a bankok maguk határozzák meg. Az alapvető feltételek megszokott módon az életkor és a munkaviszony köré csoportosulnak, azonban a fedezet nélküli hitel esetében – nem véletlenül – a jövedelem számít a legjelentősebb kritériumnak. Mire kell tehát elsősorban odafigyelni?

● A hiteligénylőnek minimum 18 évesnek kell lennie, azonban a legtöbb esetben a bankok 20-23 év közé teszik a korhatárt.

● A hiteligénylő nem töltheti be 70. életévét a kölcsön futamideje alatt.

● Az adósnak minimum 3-12 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

● A legtöbb esetben feltételnek számít az állandó magyarországi lakcím.

Pro és kontra: szabad felhasználású lakáshitel vagy személyi kölcsön?

A személyi kölcsönöknek különböző típusairól szabad felhasználási joga miatt nem beszélhetünk, azonban gyakori, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel párhuzamba hozzák. Nem véletlen, két remek ajánlatról nehéz eldönteni, hogy melyik a kedvezőbb, és az igazság az, hogy egyik sem jobb a másiknál. A kérdés helyes megválaszolása sokkal inkább a saját helyzetünk, önerőnk és jövedelmünk keresztmetszetében áll.

Mindenképp a személyi kölcsönben gondolkozz, ha magánvállalkozó vagy (KATA-S), de akkor is, hogyha a bevételed külföldről érkezik. A lakáshitel bírálatánál sokan a jövedelemtípus miatt buknak el, azonban a személyi kölcsönök szinte minden bevételi forrást lefednek. Ezzel ellentétben mindenképp szabad felhasználású lakáshitelt válassz, ha hosszabb futamidőre és nagyobb beruházásra van szükséged, ugyanis a személyi kölcsönösszeg maximum 10 millió forintot jelent egy legfeljebb 10 éves időintervallumra.

A felelősségteljes hiteligénylés

A személyi kölcsönökkel ugyan bármit megvásárolhatunk magunknak, de nem minden esetben éri meg. Minden olyan termék és szolgáltatás, ami nem létszükség, hamar értékét veszti vagy egyszeri alkalomra irányul – legyen szó luxuscikkről vagy luxusutazásról – hatalmas bukással járhat.

A legkézenfekvőbb, hogyha a személyi kölcsönben akkor gondolkodsz, amikor a ráköltött összeggel képes vagy produktív irányba elmozdítani az életedet – ilyen lehet például a vállalatod gépesítése. A felelősségteljes döntéshez keresd fel az egyes bankok online hitelkalkulátorait, és találd meg a számodra legelőnyösebb lehetőséget!