A hatalom szerint a tüntetők a felelősek

Az "erőszakos tüntetőket" okolja Carrie Lam hongkongi kormányzó amiatt, hogy a különleges közigazgatású kínai terület technikai recesszióba süllyedt - számolt be internetes oldalán kedden a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap.

 

Lam keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokratapárti tüntetők újabb és újabb "ürügyet találnak" arra, hogy zűrzavart keltsenek, ezt pedig a város gazdasága sínyli meg. Az év végére Hongkong recesszióba süllyedhet - tette hozzá. Fogadkozott, hogy helyreállítják a város nyugalmát.

A SCMP kiemeli: Lam a gyenge gazdasági adatokkal összefüggésben nem említette az amerikai-kínai kereskedelmi háború Hongkongra gyakorolt hatását.

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter vasárnap nem tartotta kizártnak, hogy Hongkong egész éves GDP-je negatívba forduljon. Nyilatkozata után röviddel a városban újabb, erőszakos cselekményekbe torkolló megmozdulás történt, amelynek során gyújtópalackokat dobáltak rendőrökre és üzleteket rongáltak meg.

Lam keddi sajtótájékoztatóján közölte: kormánya a múlt héten kérte a hongkongi legfelsőbb bíróságtól annak betiltását, hogy a tüntetők közzétehessék a rendőrök és családtagjaik személyes adatait, "fegyverként" használva ezt a módszert a hatóságok ellen. A bíróság eleget tett ennek.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Éppen ezért a már öt hónapja tartó tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, gyújtópalackokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.
Forrás: MTI