A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia "terroristái" tüzet nyitottak felderítést és megfigyelést végző török katonákra az északkelet-szíriai Rász el-Ajn térségében. Az incidensben egy török katona meghalt, öt megsebesült - közölte vasárnap a török védelmi minisztérium.

 

A tárca szerint az YPG rakétavetőt, aknavetőt, valamint nehézgépfegyvert használt a támadásnál. Hozzátették: a jogos önvédelem keretében válaszoltak a lövésekre és harcképtelenné tették az azonosított célpontokat.

Ankara október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában, elsősorban az YPG ellen, amely szerinte a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségeseként egy nemzetbiztonságát fenyegető terrorszervezet. A török offenzíva október 17. óta szünetel, a térségben ugyanis amerikai, majd orosz közvetítés nyomán tűzszüneti megállapodás van érvényben jövő keddig azzal a feltétellel, hogy a szíriai kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat október 20-án közölte, hogy a szíriai kurd harcosok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból. Az OSDH tájékoztatása szerint az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab koalíció fegyvereseinek helyét a Törökországgal szövetséges szíriai ellenzéki milíciák vették át.

Kino Gabriel, az SDF szóvivője még aznap megerősítette: a kivonulást a kurdok a fegyvernyugvásról szóló megállapodás részeként hajtották végre.
Forrás: MTI