Az Egyesült Államok keleti partja 2000 kilométeren át húzódik Kanadától Florida csücskéig. Mindent sajnos lehetetlen bejárni egy-két hét alatt, épp ezért érdemes szemezgetni és kiválogatni az ízlésednek leginkább megfelelő helyszíneket.

 
Jelen cikk útvonaltervének bármelyi szakaszát választod, az itt töltött idő feledhetetlen lesz.

Mikor érdemes az USA-ba látogatni?

A legkellemesebb a tavasz (március-május) és a kora ősz, mivel a főszezon (május-szeptember, illetve karácsony és újév) rendkívül túlzsúfolt, északon pedig már novemberben megérkezhet a hideg. Ráadásul a hurrikánszezon augusztus-szeptember között van.

Maine és Vermont: a természeti csodák államai 
 

A 300 kilométer hosszú Fundy-öböl extrém magas, a 14-16 métert is elérő árapály jelenségről nevezetes (az óceánokban ez jellemzően 1 méter!). Bizarr, gombaszerű sziklaalakzatai is igen jellegzetesek.

Maine és Vermont államban számtalan park, erdőség és sziget csábít kirándulásra. Utóbbi háromnegyedét erdő borítja, ahol csodás patakok és vízesések gyönyörködtetnek. A Moss Glen-vízesés talán mind közül a legszebb.

Rhode Island, Providence


Providence városában a kisvárosi hangulat keveredik a nyüzsgő nagyvárosival, a történelem a modernizmussal, és minezt számtalan park, múzeum, állatkert és kiállítás teszi még változatosabbá.

New York

A világ egyik leghíresebb városának látnivalói dióhéjban:

● Staten Island komp fedélzetéről kényelmesen csodálhatod meg a Szabadság-szobrot
● Brooklyn-híd
● Broadway és a Time Square

● Central Park: mesterséges tó, sétányok, korcsolyapálya, vadaspark, 10 km kerékpárút
● Metropolitan és Guggenheim Múzeum
● Dakota ház: John Lennon egykori utolsó lakás

● Wall Street
● Empire State Building

Niagara-vízesés

New Yorkból nagyjából 400 kilométer távolságra esik, azonban maga az utazás is pazar látnivalókat kínál. Ezen a vidéken kanyarog a keleti part leghosszabb folyója, a gyönyörűséges Susquehanna, és a csodás tóvidék (Finger Lakes Country) is festői látványt kínál.

A gigantikus Niagara-vízesés Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Két nagyobb része a kanadai Patkó-zuhatag (ide a Table Rockról nyílik lélegzetelállító kilátás) és a túloldali, Amerikai-zuhatag. A kisebb Menyasszonyi fátyol-zuhatag is az amerikai oldalon látható.

A vízesés megtekinthető a Maid of the Mist nevű hajó fedélzetéről és a 236 méter magas Skylon Tower tetejéről, ahol akár egy vacsora is elkölthető.

Amish country


A Nagy-tavaktól már nem esik messze az Ohio államban fekvő Amishok földje, ami egy kulturális csemege az erre érzékenyek számára. Az amishok keresztény vallásúak, rendkívül egyszerű életet élnek és tartózkodnak a modern technológiák használatától.

Washington

Washington felé vezető úton állj meg Gettysburgben, ahol az amerikai polgárháború legvéresebb csatájának (1863) állított emlékművet tekintheted meg. Itt hangzott el továbbá a Abraham Lincoln híres beszéde, amihez Lincoln valószínűleg Kossuth Lajostól is vett át gondolatokat.

Washington nevezetességei:

● a Capitolium épülete (az USA Kongresszusa)
● a legfelsőbb bíróság
● a kongresszusi könyvtár

● az F.B.I. Székháza
● a Washington Emlékmű
● a Lincoln Memorial

● a Fehér Ház
● az Arlingtoni Temető J.F. Kennedy emlékműve
● Smithsonian Intézmény, a világ legnagyobb múzeumi, oktatási és kutatási komplexuma

Delaware (kitérő)

Ez a kulturális gyöngyszem némi kitérőt igényel, megéri azonban ellátogatni ide. Múzeumok sokasága vár, rengetegféle tematikával (természettudományok, történelem, művészetek, mezőgazdaság), illetve mindenképpen megéri megnézni a Nemours kastélyt és a hozzá tartozó lenyűgöző kertet, illetve a vintage autókból álló gyűjteményt.

Lost World Caverns és az Appalache-hegység (Virginia)


Washingtontól mindegy 4,5 óra autóútra található barlangrendszer, a Lost Word Caverns. Elképesztő sziklaalakzatai 45 perces, vezetett túra keretében csodálhatóak meg. A barlangokhoz tartozó Múzeumban az itt talált T-Rex és Triceratops leletei is ki vannak állítva.

Az Appalache-hegységben megszámlálhatatlan természeti szépség vár még, amit leginkább Appalachian Trail valamelyik szakaszának, például az East River Mountain Overlook bejárásával fedezhetsz fel. A túrára Bluefield városából indulhatsz el.

Florida
 
Florida klímája trópusi, ezért télen vagy tavasszal a legjobb ide ellátogatni. Főbb látnivalói Miami, az Everglades Nemzeti Park, a Kennedy Űrközpont és Key West nyaralóparadicsom.

Miamiban érdemes ellátogatni a tengerparti Arc Deco negyedbe, a homokos Beach-re, Little Havanába és Wynwood Walls-hoz, a graffiti művek otthonába. Ha már unod a nyüzsgést, kajakozz a Everglades Nemzeti Park mangrove erdőiben.

Zárásként pedig töltődj fel a Karibi-tengeren fekvő Key West szigeten, ahol érdemes meglátogatni a világ egyetlen teknőskórházát, a Hemingway-házat (a nagy író egykori otthona) és a pillangóparkot.
Költségek

Egy 16 napos keleti parti körút alapköltségei (repülőjegy, szállás, autóbérlés, iroda tanácsadói díj) 400 ezer forinttól már reális. Ezen felül még számolj a belépők díjaival és az egészségügyi biztosítással. Váratlan költségek természetesen felmerülhetnek, például az autóbérlés során (büntetés, előre nem jelzett díjak, ajánlott extrák), vagy előre nem kalkulált belépő.