Fogszabályozás felnőttkorban: lehetséges!

Sokan tévesen hiszik, hogy felnőttkorban a fogszabályozás már nem lehetséges. Bár való igaz, hogy erre a legideálisabb a 12 év körüli életkor, de a fogak rendbetételére egész életünkben lehetőség van.

 Természetesen nem véletlen, hogy a fogszabályozást rendszerint még a nagykorúvá érés előtt végzik. Ennek oka, hogy a fogak és az állcsont 7-17 éves kor között növekedésben van, ezért még befolyásolható. Később, felnőttkorban erre már nincs lehetőség (csak műtétes helyreállítással változtatható meg az állcsontok helyzete), a felhasználható eszközök száma is kevesebb, továbbá előfordulhatnak különböző betegségek és egészségügyi problémák. Ezenkívül a fogszabályozás megterheli a fogak tartóállományát is, ami gyermekkorban a legellenállóbb. 

Ennek ellenére felnőttként is megéri belevágni a fogszabályozásba, melynek nemcsak szépészeti, de számos egészségügyi oka is lehet:

● Gyermekkori korrekció elmaradása
● Fogak tisztíthatóságának javítása és így a szuvasodás megelőzése
● Korábban kezelt rendellenesség visszaállása

● Esztétikum
● Fogpótlás lehetővé tétele
● Fogvesztés miatt a fogvándorlás visszafordítása

● Fogtorlódás megszüntetése
● Hosszú távú egészség biztosítása: a nem megfelelően illeszkedő fogak eltérő nyomást fejtenek ki a fogágyra és az állkapocs ízületre

● Logopédiai kezelés sikerének növelése
● Ínygyulladás megelőzése
● Egyéb fogászati kezelések lehetővé tétele

Ha fiatal felnőttként fogszabályozáson gondolkozol, vágj bele minél előbb és ne halogasd, mert minél előbb kezdik el a kezelést, annál hatékonyabb lesz. A legtöbb felnőtt páciens 20 és 30 év közötti, de ennél idősebb korban is lehetséges eredményesen kezelni a szabálytalanul álló fogakat.

 






A fogszabályozó viselése jellemzően minimum 1,5-2 év és a legjobb eredmények elérése érdekében a fogakra ragasztott, fémből készült és elasztikus drótokkal felszerelt, úgynevezett fix multiband típusú fogszabályozót alkalmaznak. Ez még kiegészíthető különböző hatékonyságot növelő eszközökkel, úgy mint:

● külső tágító csavar,
● belső rugó, 
● és palatinális támasz.

Egy másik bevált módszer az önligírozó fogszabályozó készülék, ami akár hónapokkal is lerövidítheti a kezelés idejét, ráadásul a fogorvoshoz is ritkábban kell ellátogatni. Ebből létezik fém és esztétikus változat. Mind a kezelés sebességét, mind annak költségeit tekintve jobban jársz a fém változattal. Az esztétikus verzió porcelánból készül és sokkal inkább a prémium kategóriába tartozik.

A fogszabályozás folyamata

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok:

● az alsó és felső fogsor lenyomata, 
● panoráma- és teleröntgen,
● illetve száj- és arcfotó.

Ezek kiegészíthetők speciális beállítású röntgenfelvételekkel és CT-vel. A végső diagnózishoz szükség esetén be kell vonni még egyéb fogegészségügyi szakembereket is (akik fogágy betegségekkel, fogpótlással foglalkoznak).

A következő lépés a kezelési terv összeállítása. A fogszabályozásnak két fő szakasza van, az első az úgynevezett aktív szakasz, a fogakat ekkor mozgatják a megfelelő helyre. A fogszabályozó felhelyezhető a fogak külső vagy belső ívére (nyelv felé eső rész) is.

A második szakasz a passzív szakasz, amikor a fogak helyben tartása a cél addig, amíg a fogágy átépül. Enélkül a fogak visszavándorolnak eredeti helyükre. Mindez történhet rögzített vagy kivehető eszközzel is.

Fogszabályozás után még logopédiai kezelés is szükséges lehet, aminek célja a nyelv helyzetének befolyásolása.

A fogak károsodásának megelőzése

A fogszabályozó viselésének van egy minimális egészségügyi kockázata, ami azonban egy egészséges fogsor helyes ápolásával gyakorlatilag nullára redukálódik.

Az esetleg veszélyként merülhet fel, hogy az orvos helytelenül ragasztja fel a készüléket, a fogon maradó ragasztó miatt a tisztítás nehézkessé válik, illetve a ragasztott gyűrű elmozdul és az alá bejutó ételmaradék szuvasodást okoz. Az orvos felelőssége tehát, hogy hiba nélkül ragassza fel a foszabályozót, továbbá tájékoztatnia kell a beteget a helyes fogápolásról, és a fogszabályozó miatt használatos speciális tisztító eszközökről (például fogköztisztító fogkefe). 

Mivel az esetek 90%-ában a páciens helytelen fogápolása okozza a problémát, könnyen megelőzheted a lepedék lerakódását gondos fogmosással és fokozott odafigyeléssel. Ide tartozik például olyan ételek fogyasztása, amik nem ragadnak bele a fogszabályozóba, vagy a dohányzásról való leszokás, ami fokozza a lepedékképződést és a gyulladásra való hajlamot.

Megéri-e belevágni felnőttként is a fogszabályozásba?

A válasz egyértelműen igen. Nemcsak a szebb mosoly, de a könnyebb tisztíthatóság és a száj, illetve a fogak egészségének megőrzése, sőt javítása, éppen elég indok arra, hogy belevágj a kezelésbe. Amire fokozottan érdemes odafigyelned, hogy a rögzített fogszabályozó levétele után se engedd el magad. Viseld a kivehető fogszabályozót ameddig csak kell (akár évekig), különben hiába költöttél el rengeteg pénzt és hiába szántál rá sok-sok évet. A jutalmad pedig egy egészségesebb fogsor, a bókok az ismerősöktől, a családtól és persze az elégedettség önmagaddal szemben.