Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyal csütörtökön Angliában Boris Johnson brit miniszterelnök.

 

A Downing Street szerda esti szűkszavú bejelentéséből nem derül ki a találkozó pontos helyszíne, csak annyi, hogy Johnson és Varadkar Északnyugat-Angliában ül tárgyalóasztalhoz, és a megbeszélés napirendjén a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) szerepel.

A tájékoztatás szerint magánjellegű tárgyalásról lesz szó, amelyen a média nem lehet jelen.

Johnson és Varadkar egy hónapon belül másodszor találkozik. A szeptember 9-én Dublinban tartott előző tárgyalás fő témája az a tartalékmegoldás - backstop - volt, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Varadkar a szeptemberi találkozón leszögezte, hogy kész meghallgatni bármilyen konstruktív javaslatot a jelenlegi patthelyzet feloldására, Írország azonban nem egyezhet bele és nem is fog beleegyezni abba, hogy "a jogi garanciát puszta ígéret váltsa fel".

Ez egyenes utalás volt az ír miniszterelnök részéről arra, hogy Boris Johnson kormányának álláspontja szerint a London által szorgalmazott új Brexit-megállapodásban nem szerepelhet a backstop-záradék.

London azóta be is terjesztette az Európai Uniónak új javaslatcsomagját, amelyből valóban hiányzik a tartalékmegoldás.

A backstop alternatívájának szánt brit indítvány az Ír-sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolja.

Sarkalatos elemei közé tartozik ugyanakkor, hogy Észak-Írország a Brexitet követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne, összhangban azzal az alapelvvel, hogy az Egyesült Királyság egységes egészként hagyja el az Európai Uniót és annak vámunióját is.

A javaslatcsomag az Európai Unió részéről hűvös fogadtatásra lelt.

Boris Johnson és Angela Merkel német kancellár kedden félórás telefonbeszélgetést tartott, és a Downing Street beszámolója szerint Merkel azt közölte a brit miniszterelnökkel, hogy a mostani brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlen" a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről a jövő heti EU-csúcson.
Forrás: MTI