Környezetvédelmi demonstráció Berlinben

Nem történt nagyobb közlekedési fennakadás hétfőn Berlinben az Extinction Rebellion nevű nemzetközi környezetvédő kampánycsoport forgalomzavaró tüntetéssorozatának első napján.

 

Az aktivisták az általuk vártnál kevesebb embert, nagyjából ezer főt tudtak mozgósítani, és csupán két belvárosi csomópontot foglaltak el ideiglenesen. A nagyszabású útlezárásokhoz hozzászokott berlini autósok körében nem keltett nagyobb felháborodást az akció.

A tüntetők az egyik helyszínen, a Potsdamer Platzon estig kitartottak, ülősztrájkjukat a rendőrség 18 óra körül kezdte felszámolni. A demonstrálókat egyenként emelik fel és távolítják el az úttestről. A művelet 21 órakor is tartott még, a tüntetők nem tanúsítanak ellenállást. A rendőrök iratellenőrzés után elengedik őket.

A kampánycsoport tervei szerint a forgalomzavaró akciókat a hét végéig folytatják. Egy sátortábort is kialakítottak a kancellári hivatal melletti ligetes területen. Aktivistáik hangsúlyozzák, hogy nem tartoznak a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nevű, világszerte ismert klímavédelmi mozgalomhoz. Nemcsak az éghajlatváltozás megállításáért, hanem a biológiai sokféleség csökkenésnek - állat- és növényfajok kihalásának - feltartóztatásáért is küzdenek, és nem csupán tüntetésekkel, hanem a békés polgári engedetlenség eszközével.

A rendőrség is igyekszik békésen eljárni, keményebb fellépést csak arra az esetre helyeztek kilátásba, ha a tüntetők az úgynevezett kritikus infrastruktúra elemei, például valamelyik repülőtér működését próbálnák akadályozni.
Forrás: MTI