Nőtt a kiskereskedelem

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom volumene a júliusi 4,5 százalékot követően. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3,0 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 9,8 százalékkal nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes boltokban 11,6 százalékkal növekedtek az eladások, a bútort, műszakicikkeket, valamint a textilt, ruházati cikkeket és lábbelit árusító helyeken 4,3 százalékkal nőtt a forgalom. A használtcikk-üzletekben 0,9 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, de a teljes kiskereskedelmi forgalomból 5,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 45,8 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,3 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 14 százalékkal emelkedtek.

A kiskereskedelmi értékesítés folyó áron számolt értéke április, azaz a második negyedév kezdete óta ötödik hónapja haladta meg augusztusban az ezermilliárd forintot. Erre 2017-ben csak a karácsonyi vásárlások havában egyszer, tavaly pedig csak októberben és decemberben volt példa.

Az év első nyolc hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az értékesítés az előző év azonos időszakit.
Forrás: MTI