Nincs tárgyalás a tálibokkal

A tárgyalások az afganisztáni tálibokkal "jelenleg halottak" - jelentette ki vasárnap egy televíziós interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki egy másik interjúban kiállt amellett, hogy Donald Trump amerikai elnök Camp Davidben tárgyalt volna a tálibok képviselőjével.

 

Az amerikai diplomácia irányítója a Fox televíziónak - bejelentve, hogy a béketárgyalások megszűntek - leszögezte, a tálibok terrorizmussal próbálták meg javítani a tárgyalási pozícióikat.

Hozzáfűzte, hogy bárki, aki figyelemmel kíséri Donald Trump elnök tevékenységét, tisztában lehet azzal, hogy amikor egy mindkét fél számára kedvező eredményekkel kecsegtető tárgyalások közepette a másik fél a tárgyalásokat veszélyeztető lépéseket tesz, az elnök azt nem fogja elfogadni. Pompeo a tálibok által elkövetett, 12 halálos áldozatot, köztük egy amerikai katona életét követelő merényletre célzott.

"Mi nem egyszerűen csak papíron rögzített szavakat akarunk, hanem valódi és megvalósított elkötelezettséget, és a tálibok most megmutatták, hogy nem akarnak, vagy nem tudnak eleget tenni az erőszak csökkentésére vállalt kötelezettségeiknek" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

A Fox televízió műsorvezetőjének arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat meghatározatlan időre függesztették-e fel, Pompeo úgy válaszolt, "remélem, a tárgyalások újraindulhatnak". Hozzáfűzte, hogy a tárgyalások esetleges újrakezdése a táliboktól függ. "Nekik kell most bizonyítaniuk, hogy készen állnak valóra váltani mindazt, amit a tárgyalásokon kérünk tőlük" - mondta.

Pompeo a CBS szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is katonai nyomást fog gyakorolni a tálibokra a tárgyalások érdekében.

A CNN televízió műsorában védelmébe vette Trump azon döntését, hogy Camp Davidben titokban fogadta volna a tálibok képviselőjét. Mint fogalmazott: a kormányzatnak kötelessége tőle telhetően mindent megtenni a sikerek érdekében. Ő, személy szerint, teljes mértékben támogatta is a Camp Davidben folytatandó tárgyalásokat - mondta.

Az NBC televízióban pedig arra emlékeztetett a külügyminiszter, hogy a marylandi Camp David - a mindenkori amerikai elnökök vidéki rezidenciája - mindig is háttérben folytatott béketárgyalások színhelye volt.
Forrás: MTI