A Brit Iparszövetség (CBI) vezetője szerint "halvány reménysugár" az üzleti szektor számára az a törvény, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

 

Carolyn Fairbairn, a CBI vezérigazgatója csütörtöki nyilatkozatában közölte: a brit üzleti vállalkozások zöme az október 31-i Brexit-határidő meghosszabbítását pártolja, mivel közismert, hogy milyen károkat okozna a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök által hevesen ellenzett indítványt előző éjjel hagyta jóvá 327-299 arányban az alsóház. A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A Brit Iparszövetség vezetője szerint amíg nincs megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, a brit vállalatoknak fontmilliárdokba kerül a felkészülés a megállapodás nélküli Brexitre, és ezt a pénzt a termelő beruházásoktól vonják el.

A CBI vezérigazgatója szerint a külföldi befektetők is már megkérdőjelezik, hogy Nagy-Britannia stabil, az üzleti tevékenységre nyitott ország.

Carolyn Fairbairn hangsúlyozta: a Brexit halasztásának mindenek előtt azt a célt kell szolgálnia, hogy megakadályozza a Nagy-Britanniában kialakult politikai válság gazdasági válsággá fajulását.
A CBI vezetője nem először figyelmezteti a brit kormányt a rendezetlen kilépés gazdasági veszélyeire.

Nemrégiben közzétett felhívásában közölte: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból már rövid távon súlyos fennakadásokat, hosszú távon súlyos versenyképességi károkat okozna a brit üzleti szektorban.

Hozzátette: a CBI becslése szerint azok a vámterhek, amelyek az EU-val folytatott kereskedelemben egyik napról a másikra megjelennének rendezetlen kilépés esetén, 20 milliárd font (több mint 7300 milliárd forint) többletköltséggel terhelnék meg a brit vállalati szektort.

Az iparszövetség vezetője szerint 150 ezer brit vállalatnak nincs infrastruktúrája a hirtelen megjelenő vámterhek kezelésére.

A minap a brit kormány hivatalos előrejelző intézete is felhívta a figyelmet a rendezetlen Brexit gazdasági kockázataira.

A kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőműhelyként működő szervezet, az Office for Budget Responsibility (OBR) 300 oldalas helyzetértékelésében felvázolt egy költségvetési stresszhelyzeti forgatókönyvet is a brit EU-tagság megállapodás és átmeneti időszak nélküli megszűnésének reálgazdasági hatásairól.

A tanulmány szerint rendezetlen Brexit esetén a brit gazdaság már az idei negyedik negyedévtől egy évig tartó recesszióba kerülne, és a recesszió teljes időtartamában a hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékkal csökkenne reálértéken.

Az OBR stresszhelyzeti forgatókönyve szerint megállapodás és átmeneti időszak nélküli kilépés esetén az üzleti szektor beruházásainak értéke az idén 2,1 százalékkal, 2020-ban már 8 százalékkal zuhanna éves összevetésben.
Forrás: MTI