Nyakunkon az iskolakezdés! Így válasszunk laptopok a gyermekünknek...

Nyakunkon az iskolakezdés. Szülőként is figyelmet igényel ez az időszak; szeretnénk biztosítani a megfelelő eszközöket a gyermekünk számára, kapkodni azonban nincs okunk. Rengeteg szülő elköveti azt a hibát, hogy a specifikációk tanulmányozása nélkül, kizárólag az ár alapján választ laptopot a gyermek számára, ez azonban gyakran megbosszulja magát. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

 
Kezdjük az ár kérdésével! A nyári időszak gyakran jelentős költségeket emészt fel, ezért egy drága laptop vásárlása már érzékenyen érintheti a családi költségvetést. Szakértők rendszerint mégis azt tanácsolják, hogy ne válasszunk a 120 ezer alatti árkategóriából, mivel ezek esetében komoly kompromisszumokra kényszerülünk, ráadásul az anyaghasználatuk minősége is jelentősen elmarad a drágább társaikétól. Vegyük sorra inkább a specifikációk elemeit; ha körültekintők vagyunk, akár 130-160 ezer forintért olyan gépet választhatunk, ami több éven át segíti a gyermekünket a tanulásban.

Elsőként vegyük figyelembe a gép fizikai méretét, illetve a képátlóját. A 15,6 és 13,3 hüvelykes képátlóval rendelkező laptopok tekinthetők a legnépszerűbbnek. Ha a hordozhatóság az elsődleges szempont, abban az esetben a 13-as átmérő észszerű választás lehet. Amennyiben a gyermekünk grafikai szerkesztéssel, videóvágással vagy műszaki tervezéssel is foglalkozik, egy külső monitor biztosíthat számára megfelelő megoldást.



Fordítsunk figyelmet a processzorokra is. Szakértők szerint a processzor kiválasztása fontos szempont, ha komoly igénybevételre tervezett gépet szeretnénk választani, iskolai használat esetén viszont elegendő arra figyelnünk, hogy a processzor ne essen a „gagyi” kategóriába. A 100 ezer alatti gépek esetében áll fenn a veszélye annak, hogy a processzor gyengesége visszaveti a teljes konfiguráció teljesítőképességét.

Figyeljünk a memóriára is. Az átlagos igények kiszolgálására tervezett laptopokat manapság 4 GB RAM-mal látják el; ennél nagyobb memóriára abban az esetben van szükség, ha a gyermekünk grafikai programokat futtatna, esetleg játszani is szeretne a géppel.

A háttértárra is érdemes figyelmet fordítanunk. Kétféle megoldással találkozunk; az egyik típus a klasszikusnak nevezhető HDD, a másik pedig az úgynevezett SSD. Míg a HDD mozgóalkatrészeket tartalmaz, az SSD mellőzi ezeket. Ennek köszönhetően az SSD halkabb, gyorsabb adatátvitelt garantál, ráadásul esetében adatvesztéstől sem kell tartanunk. Meg kell jegyezni azonban, hogy az SSD lényegesen drágább a HDD-nél. Egy kisebb tárkapacitással rendelkező SSD vásárlása azonban jó ötletnek bizonyulhat.

Érdemes tudni, hogy egyes laptopok relatív egyszerűen bővíthetők, mások esetében pedig minden rá van forrasztva az alaplapra… A bővíthető gépek lehetővé teszik, hogy némi „tuninggal” az elvárásainkhoz és az igényeinkhez alakítsuk őket.

Ha az itt leírtakat figyelembe véve válogattunk és arra törekedtünk, hogy megfizethető, de a gyermekünk számára minden szempontból kielégítő konfigurációt találjunk, valószínűleg egy 130-160 ezer forint közötti gépre esett a választásunk.

Az iskolakezdés jelentős anyagi terhet jelent a családok számára, ezért egy ekkora összeg kiadása érzékenyen érintheti a családi büdzsét. A Minikölcsön expressz szolgáltatásának köszönhetően expressz-díj ellenében lecsaphatunk az iskolakezdés alkalmából meghirdetett akciókra és leárazásokra. Az igénylést egyszerűen, kényelmesen online intézhetjük