Megugrottak a német megrendelések

Az erős külső keresletnek köszönhetően a vártnál is jóval nagyobb mértékben emelkedtek a német gyáripari megrendelések júniusban.

 

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júniusban 2,5 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések májushoz képest.

Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 2,0 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 3,6 százalékkal csökkentek a megrendelések júniusban az előző hónapban mért 8,4 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 7,0 százalékos csökkenésre számítottak.

Júniusban a hazai megrendelések 1,0 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 5,0 százalékkal nőttek havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 0,6 százalékkal csökkentek, míg a világ többi országáé 8,6 százalékkal emelkedtek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,3 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 3,7 százalékkal nőttek májushoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 0,4 százalékos csökkenésről számoltak be.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: dacára a bátorító adatoknak a német ipar még nem jutott túl a nehezén. Az elmúlt egy év alatt teljes fordulat következett be: a növekedést ösztönző alacsony raktárkészletek és magas rendelésállomány helyett nagy raktárkészletek és csökkenő rendelések jellemzik a helyzetet, ami semmi jót nem jelent a következő hónapokra nézve.

Az utóbbi egy évtizedben csak kétszer - 2008/9-ben és 2012-ben - fordult elő, hogy jelentős raktárkészletek alacsony rendelésállománnyal párosultak.

A hazai megrendelések csökkenése mellett az euróövezeti kereslet már a harmadik egymást követő hónapban esett vissza. Az euróövezeti országok keresletének folyamatos lanyhulása arra utalhat, hogy a német ipar legnagyobb problémája nem a világgazdaság gyengülése, hanem az eurózóna gyengülése. Ez egy olyan trend, amely miatt nyilvánvalóan még hangosabban szólnak a vészcsengők az Európai Központi Banknál - vélte Carsten Brzeski.
Forrás: MTI