Akadozik a kínai gazdaság

Öt hónapja a leglassúbbra csökkent a szolgáltatási szektor teljesítményének növekedési üteme júliusban Kínában a pekingi Caixin és a londoni Markit gazdaságkutató intézetek hétfőn kiadott közös felmérése szerint.

 
A Caixin szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,6 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,0 pontról az 52,0 pontos piaci várakozások helyett.

A júliusban elért 51,6 pont a szolgáltatóipari BMI legalacsonyabb értéke öt hónapja, az idén február óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI júliusi csökkenése az új megrendelések beérkezési ütemének a lassulására vezethető vissza elsősorban, miközben a foglalkoztatás, ha kismértékben is, de emelkedett. Emelkedtek ugyanakkor a szolgáltatóipar exportmegrendelései is. A szektor működési költségei emelkedtek júliusban, az előző havinál magasabb nyersanyagáraknak köszönhetően növelve valamelyest az inflációs nyomást. A szektorban az üzleti hangulat viszont nem romlott, az előző havihoz mérhetően bizakodó maradt.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI júliusra vonatkozóan 50,9 pontra emelkedett az előző havi 50,6 pontról. Egyrészt mert a feldolgozóipari termelés csökkenési üteme lassult, a BMI júliusban 49,9 pontra emelkedett a júniusi 49,4 pontról, másrészt a vártnál kisebbnek bizonyult szolgáltatóipari BMI miatt.

Összességében az új megrendelések emelkedtek, bár még szerény mértékben, és növekedtek az exporteladások is. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari összesített foglalkoztatás viszont már sorban a harmadik hónapja csökkent júliusban.
Forrás: MTI